© iStock

Menselijke intelligentie wordt door meer dan vijfhonderd genen gestuurd

17 maart 2018

De menselijke intelligentie wordt door meer dan vijfhonderd genen gestuurd. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Edinburgh, de University of Southampton en de Harvard University bij meer dan 240.000 individuen over de hele wereld.

In totaal konden volgens de onderzoekers 538 genen worden gevonden die met intellectuele mogelijkheden in verband kunnen worden gebracht. Tevens werden in het menselijke genoom 187 regio’s teruggevonden waar een link met het denkvermogen kon worden opgemerkt.

De studie werpt volgens de wetenschappers een nieuw licht op de biologische bouwblokken van de menselijke verschillen in intelligentie.

Biologische processen

"Genen die in verband werden gebracht met intelligentie, bleken echter vaak ook andere biologische processen te beïnvloeden", benadrukt onderzoeker David Hill, professor genetica aan de University of Edinburgh. "Een aantal genen die gelinkt zijn aan intellectuele vaardigheden kunnen ook in verband worden gebracht worden met een hogere levensverwachting."

"Tevens kon worden vastgesteld dat probleemoplossing gelinkt kan worden aan neuronen die signalen tussen diverse gebieden in de regio’s kunnen overbrengen.”

Met behulp van hun vaststellingen konden de wetenschappers naar eigen zeggen uitsluitend op basis van genen 7 procent aan verschillen in intelligentie voorspellen.

"We weten dat zowel de genetische aanleg als de omgeving een impact kunnen hebben op de verschillen in intelligentie die tussen mensen kan worden vastgesteld,” stippen de onderzoekers aan. “Deze studie draagt bij tot de inzichten die al werden verworven over de invloed van genen op intelligentie."

Intelligentietests

"De resultaten van het onderzoek suggereren bovendien dat gezondheid en intelligentie een gedeeltelijke verwantschap hebben," zeggen de wetenschappers. "Ze worden immers voor een deel door dezelfde genen beïnvloed. Mensen met een hogere intelligentie hebben meestal ook een betere fysieke conditie en kunnen tevens op een hogere levensverwachting rekenen.”

Uit de studie zou moeten blijken dat de genen tussen 50 procent en 80 procent van de individuele intelligentie beïnvloeden. “De rest is afhankelijk van andere factoren, zoals omgeving, opvoeding en onderwijs,” wordt er aangevoerd. “Ook voeding heeft een invloed."

"Kinderen die in een veilige omgeving opgroeien, kunnen terugvallen op een stimulerende en liefdevolle thuisomgeving, gezonde voedingsgewoontes aanleren en weinig met vervuiling worden geconfronteerd, zullen bij intelligentietests meestal hogere scores halen dan generatiegenoten die met een stresserende omkadering en ongezonde eetpatronen moeten afrekenen.”

Lees meer

Dit al gelezen?