© iStock

Menselijke intelligentie wordt door meer dan vijfhonderd genen gestuurd

17 maart 2018

De menselijke intelligentie wordt door meer dan vijfhonderd genen gestuurd. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Edinburgh, de University of Southampton en de Harvard University bij meer dan 240.000 individuen over de hele wereld.

Volgens de onderzoekers konden 538 genen, die met intellectuele mogelijkheden in verband kunnen worden gebracht, gevonden worden. Daarnaast werden er ook 187 regio's in het menselijke genoom teruggevonden die een link met het denkvermogen aantoonden. Volgens de wetenschappers betekent deze studie een nieuw licht op de biologische bouwblokken van de menselijke intelligentie.

Biologische processen

Onderzoeker David Hill, professor genetica aan de University of Edinburgh, zegt dat genen die te maken hebben met intelligentie ook vaak andere biologische processen beïnvloeden. Zo kunnen sommige genen ook gelinkt worden aan een hogere levensverwachting. Probleemoplossing kan dan weer aan neuronen gelinkt worden die signalen tussen diverse regio's overbrengen.

Aan de hand van de vaststellingen omtrent de genen kunnen de onderzoekers zeven procent aan verschillen in intelligentie voorspellen. Het was al geweten dat zowel de genetische aanleg als de omgeving een impact kunnen hebben op de verschillen in intelligentie maar met de resultaten van deze studie kan nu ook bekeken worden welke invloed die genen op de intelligentie hebben.

Intelligentietests

Gezondheid en intelligentie hebben een gedeeltelijk verwantschap aangezien ze door dezelfde genen beïnvloed worden. Zo hebben mensen met een hogere intelligentie meestal ook een fysiek betere conditie en een hogere levensverwachting.

De resultaten van de studie zouden moeten uitwijzen dat de genen tussen de 50 en 80 procent van de intelligentie beïnvloeden en dat de rest dus afhankelijk is van omgeving, opvoeding en onderwijs bijvoorbeeld.

Lees meer

Dit al gelezen?