© Getty

Hoge prijzen en hooliganisme: Belgen kopen weinig kaartjes voor WK, maar een praktische gids probeert hen nu gerust te stellen

15 maart 2018

Dinsdag is de derde fase van de ticketverkoop voor het WK van start gegaan. Zoals bij de eerste twee verkoopfasen, haasten de Belgen zich niet voor hun aankoop. Het probleem ligt bij de hoge prijzen en de dreiging voor hooliganisme. Om de supporters gerust te stellen, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een praktische gids gepubliceerd.

Sinds dinsdag kunnen fans van de Rode Duivels weer kaartjes voor het WK in Rusland kopen. En niet geheel verrassend, is er, net als bij de eerste twee fasen, geen stormloop voor de tickets. Zelfs de meest trouwe supporters, zoals de Belgium Ultras, zullen niet van de partij zijn.

"We hebben in onderling overleg besloten om niet mee te gaan. Je moet weten dat de boekingsprocedure voor een ticket heel omslachtig is en dat de ticketprijzen hoog zijn. Meer dan 100 euro voor een wedstrijd in de eerste ronde is veel. Daarnaast moet je de reiskosten ook meetellen. (...) Bovendien helpt de gewelddadige context met de Russische hooligans niet", verduidelijkt de woordvoerder van de fans in de Franstalige krant La Dernière Heure.

De supporters hebben dus wat extra motivatie nodig. En dat vond ook het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gids voor de perfecte supporter

Aangezien heel wat Belgen met vragen zaten, moest het ministerie van Buitenlandse Zaken wel handelen. De oplossing: een praktische gids voor de supporters zodat ze hun reis correct kunnen organiseren. "In de komende weken zal een praktische gids worden aangeboden aan de supporters die naar een van de steden gaan om een match bij te wonen. De publicatie gebeurt in samenwerking met de Belgische Voetbalbond", verklaart Matthieu Brenders, woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Welke aanbevelingen vinden we in deze gids? Als we kijken naar het advies dat al is gegeven op de website van Buitenlandse Zaken, moeten we ons voorbereiden op racisme: "Bezoekers van het niet Noord-Europese type in de grote Russische steden, alsmede in de regio's, kunnen het slachtoffer zijn van uitingen van xenofobie, met mogelijk dodelijke afloop. Wij raden deze reizigers aan zich, indien mogelijk, in gezelschap te verplaatsen." Het ministerie heeft het, net zoals in andere Europese landen, ook over de risico's op terroristische acties. Daarnaast worden een aantal opvallende zaken vermeld.

Het ministerie waarschuwt voor personen die zich voordoen als politieagenten: "Politieagenten moeten bij het uitvoeren van identiteitscontroles steeds een uniform dragen, voorzien van een badge met een persoonlijk nummer, en zich voorstellen. Er zijn gevallen gesignaleerd waarbij toeristen het slachtoffer werden van criminelen die zich voordeden als politieagenten."

En hooliganisme?

Voor een evenement als het WK is het vooral hooliganisme dat de Belgen bang maakt. Denk maar aan de confrontatie tussen de Russen en de Engelsen vóór de match in Marseille tijdens het EK in 2016. De kans is groot dat we daar deze zomer het vervolg van zullen zien. Bovendien melden verschillende bronnen (zie de video) dat de Russische hooligans zich volop aan het voorbereiden zijn.

"De Russische inlichtingen- en politiediensten bezoeken de radicale supporters om hen eraan te herinneren dat ze risico's lopen als ze zouden deelnemen aan rellen tijdens het WK", legt Ronan Evain, directeur van Football Supporters Europe, uit. De Russische autoriteiten zetten dus sterk in op preventie. Het bewijs: 400 supporters die als gewelddadig worden beschouwd, zijn al verbannen uit de stadions. Maar dat biedt geen garantie aangezien de schermutselingen meestal buiten de stadions plaatsvinden, zoals het geval was in 2016.

Toch is Ronan Evain optimistisch. Het zal geen probleem zijn om te dansen en zingen in de straten en er worden geen incidenten verwacht: "De Russische bevolking wacht al heel lang op dit evenement en kijkt ernaar uit." Je kan gerust feesten in Rusland en genieten van lokale drankjes. Je moet gewoon voorzichtig zijn omdat het risico nergens volledig onbestaand is.

Lees meer

Dit al gelezen?