© EPA

"Wir kriegen euch alle": de barbaren zijn terug in het Europees voetbal

13 maart 2018

Voetbal, een feest. Afgelopen weekend bedreigden radicale fans van de Hamburg SV hun spelers met de dood. De ultras van West Ham United en Rijsel vielen hun eigen spelers op het veld aan, terwijl in Griekenland de voorzitter van Paok Saloniki een scheidsrechterlijke beslissing betwistte door gewapend met een pistool het veld op te gaan. Welkom in het Europese topvoetbal anno 2018.

In ons land bleef het met enkele haat berichten op Twitter nog beschaafd, dat is niet wat je kan zeggen van de voetbalcompetitie in onze buurlanden en daarbuiten.

Vooral het optreden van Ivan Savvidis, een voormalig Russisch parlementslid, ging niet onopgemerkt voorbij. In 2012 kreeg hij de macht over PAOK Saloniki, de club van de tweede stad van het land. Savvidis betwistte een scheidrechterlijke beslissing en liep met een pistool in de hand het veld op. Griekse politie heeft ondertussen een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de man zelf en zijn bodyguards.

Rijsel: "Vous êtes des m****s"

In Rijsel eindigde een degradatieduel zaterdag in een gelijkspel en dat was niet naar de zin was van zo'n tweehonderd supporters van Lille OSC, die onmiddellijk na de match het veld bestormden. Twee spelers werden door de eigen ‘fans’ aangevallen. Een aantal supporters probeerden tot in de kleedkamers met de spelers af te rekenen, maar dat kon door de veiligheidsdiensten worden voorkomen.

West Ham: “You’ve destroyed our f*****g club”

Ook in het Engelse West Ham lieten ‘supporters’ zich van hun echte kant zien. Nadat hun team op achterstand was gekomen tegen Burnley (de club van Steven Defour) betraden meerdere supporters het veld. Een grote menigte verzamelde zich vervolgens onder de ereloge, waar eigenaren David Sullivan en David Gold na enige tijd om veiligheidsredenen werden verzocht om te vertrekken. De spelers van Burnley moesten zelfs tussenkomen om kinderen in veiligheid te brengen.

Hamburg: "Wir kriegen euch alle"

Ook in Hamburg keerden de ‘fans’ zich tegen de spelers. Daar werd aan het stadion een spandoek opgehangen met de boodschap: "Eure Zeit ist abgelaufen! Wir kriegen euch alle". Vertaald: "Jullie tijd zit erop! We krijgen jullie wel. Allemaal." Naast het spandoek hadden de fans zwarte grafkruisen neergezet.

Lees meer

Dit al gelezen?