© Screenshot BBC Persian

BBC vraagt Verenigde Naties om hulp voor bescherming journalisten in Iran

13 maart 2018

De Britse openbare omroep vraagt de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties om hulp bij  de bescherming van journalisten die voor de nieuwsdienst BBC Persian werken. Dat is het informatiekanaal van de BBC dat vanuit Londen in het Perzisch uitzendt. De 152 journalisten van de omroep in Londen en hun familieleden die nog in Iran verblijven worden voortdurend bedreigd

Sinds de lancering van BBC Persian in 2009 hebben de Iraanse autoriteiten meermaals de journalisten van deze nieuwsdienst bedreigd. Ook hun familieleden die in Iran verblijven zijn daarbij een doelwit. Volgens de BBC heeft Iran elke vraag om de dreigementen te staken genegeerd.

Iran startte onderzoek naar nieuwszender

Teheran was vorig jaar nog een onderzoek gestart naar de nieuwszender en zijn 152 medewerkers. Die worden verdacht van ‘misdaden tegen de nationale veiligheid’. Ondertussen hebben familieleden van de journalisten in Iran hun paspoorten moeten inleveren opdat ze het land niet meer kunnen verlaten. Ook worden regelmatig eigendommen in beslag genomen.

BBC Persian bereikt wekelijks 8 miljoen kijkers. Volgens Jeremy Dear, de adjunct secretaris-generaal van de IFJ (International Federation of Journalists) rekenen de Iraniërs steeds vaker op internationale media om te weten te komen wat er in hun eigen land gebeurt.

Lees meer

Dit al gelezen?