© EPA

"Italiaans budget wordt niet door Europa bepaald"

13 maart 2018

De fiscale richtlijnen van de Europese Unie zullen geen invloed hebben op het Italiaanse budget. Dat heeft Matteo Salvini, de leider van de Italiaanse eurosceptische en anti-immigratiepartij Lega, gezegd na de opgeëiste overwinning in de Italiaanse parlementsverkiezingen. Het Italiaanse budget moet volgens Salvini in eerste instantie ten dienste staan van de bevolking van het land en mag niet bedoeld zijn om de bureaucraten van de Europese Unie te behagen.

Lega behaalde tijdens de Italiaanse verkiezingen 17 procent van de stemmen en werpt zich daarmee op als de leidende kracht van een rechtse alliantie, die onder meer ook de groep Forza Italia rond gewezen premier Silvio Berlusconi (81) omvat.

Cinque Stelle

“Italië heeft een budget nodig dat het tegenovergestelde is van de eisen die door de Europese Unie worden gesteld en die door de linkse regering van het land de voorbije jaren werden ondersteund,” aldus Salvini. “Wij zullen de belastingen verlagen en de bureaucratie afbouwen. De voorschriften van de Europese Unie kunnen worden gerespecteerd indien die regels Italië de mogelijkheid bieden een groei te realiseren. De behoefte van de Italianen zal echter centraal staan.”

Ook Luigi Di Maio, leider van Movimento Cinque Stelle (M5S), werkt naar eigen zeggen aan een budgetplan. Movimento Cinque Stelle kwam, op basis van een programma voor ondersteuning van sociaal zwakken, met 32 procent van de stemmen als grootste partij uit de recente verkiezingen naar voor.

Met rivaliserende budgetplannen hopen Lega en Cinque Stelle de publieke opinie voor zich te kunnen winnen. De twee groepen baseren zich vooral op een sceptische houding tegenover de Europese Unie. Beide partijen eisen ook het Italiaanse premierschap op. Het budget wordt daarbij een belangrijk strijdpunt

Schuldenlast

In april moet de Italiaanse overheid immers een economisch plan neerleggen voor volgend jaar. Dat plan moet voor het einde van het jaar door het parlement worden goedgekeurd. Movimento Cinque Stelle zou in eerste instantie eventueel wel de doelstellingen van de vertrekkende centrum-linkse regering willen volgen, maar zou op lange termijn wel de openbare investeringen willen opdrijven.

De Europese Unie heeft recent nog aangegeven dat Italië één van de twee lidstaten van de eurozone is die nog altijd met een excessief economisch onevenwicht wordt geconfronteerd. Daarbij werd gewezen naar een schuldenlast die is opgelopen tot meer dan 130 procent van het bruto binnenlands product. Bovendien werd aangegeven dat Italië slechts weinig vooruitgang maakt met grote structurele hervormingen.

“Sociale maatregelen zijn lovenswaardig, maar zullen een tegenovergesteld resultaat bereiken indien zij de schuld van het land nog verder sterk doen oplopen,” waarschuwde Pierre Moscovici, Europees commissaris van financiële zaken.

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft alle partijen opgeroepen tot verantwoordelijkheidsgevoel.

Lees meer

Dit al gelezen?