© EPA

President Trump ontslaat Rex Tillerson en kiest loyale maar omstreden opvolger

13 maart 2018

Rex Tillerson is niet langer Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken. Dat meldt president Trump via Twitter. Hij kondigde meteen ook de vervanger van Tillerson aan: CIA-baas Mike Pompeo.

De Amerikaanse president Trump heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson bedankt voor bewezen diensten.

Mike Pompeo

In een tweet kondigde Trump aan dat Tillerson vervangen wordt door Mike Pompeo, de huidige directeur van de CIA. Tillerson verlaat zijn post op 31 maart.

Pompeo komt uit Kansas en behoort tot de Tea Party-vleugel van de Republikeinse partij. Hij liet zich de voorbije maanden een aantal keer opmerken door te stellen dat Rusland geen betrokken partij is geweest in de presidentsverkiezingen van 2016.

Gina Haspel

Pompeo wordt bij de CIA vervangen door Gina Haspel. Zij wordt de eerste vrouw die de inlichtingendienst gaat leiden. Haspel was tot nog toe vicedirecteur bij de CIA. Ze leidde in 2002 een geheime gevangenis in Thailand. Daar zouden Al Qaeda-terroristen zijn gemarteld.

De geruchten over een mogelijk ontslag van Tillerson slepen al maandenlang aan. In de nasleep van de gebeurtenissen in Charlottesville in augustus vorig jaar had Tillerson zich in een interview met Fox News van de president gedistantieerd. Tijdens een demonstratie van extreem-rechtse groeperingen in die stad viel een dode en waren er negentien gewonden. Trump had in een eerste tijd geweigerd de extremisten te veroordelen.

Volgens velen een indicatie dat het Tillerson het toen nog weinig kon schelen wat de president en het Witte Huis van hem dachten. Maar dat geldt ook in de andere richting. Trump heeft een andere mening dan zijn minister over hoe de crises in Qatar, Venezuela, Iran, Afghanistan en Noord-Korea moeten worden aangepakt. Dat zou de president onlangs de volgende reactie hebben uitgelokt: "Rex begrijpt het gewoon niet, hij is compleet establishment in zijn manier van denken."

In oktober zou Tillerson in gesloten kring Trump 'a moron' ('achterlijk') hebben genoemd. Hoewel dat gerucht door de minister zelf nooit is bevestigd, had het de relatie tussen beide zeker niet verbeterd.

Laatste persconferentie

In zijn laatste persconferentie benadrukte Tillerson dat hij "meer had bereikt dan verhoopt en de verwachtingen van iedereen had overtroffen. We hebben ervoor gezorgd dat er veel druk kon uitgeoefend worden op Noord-Korea", zei hij aan de verzamelde journalisten. Of de meeting met Kim Jong-un, die gepland staat voor mei, effectief in het voordeel is van de Verenigde Staten, staat nog niet in steen geschreven. Maar dat die meeting er komt, is wel dankzij Tillerson.

Overigens verliet de minister het perszaaltje met een laatste zwaai en zonder enige commentaar over de manier waarop hij ontslagen werd.

Lees meer

Dit al gelezen?