© EPA

President Trump ontslaat Rex Tillerson en kiest loyale maar omstreden opvolger

13 maart 2018

Rex Tillerson is niet langer Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken. Dat meldt president Trump via Twitter. Hij kondigde meteen ook de vervanger van Tillerson aan: CIA-baas Mike Pompeo.

De Amerikaanse president Trump heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson bedankt voor bewezen diensten. Mike Pompeo, de huidige directeur van de CIA, gaat Tillerson vervangen, dat maakte Trump bekend in een tweet. Pompeo behoort tot de Tea Party-vleugel van de Republikeinse partij. Hij liet zich de voorbije maanden een aantal keer opmerken door te stellen dat Rusland geen betrokken partij is geweest in de presidentsverkiezingen van 2016.

Bij de CIA zal Gina Haspel Pompeo opvolgen. Zij wordt de eerste vrouw die de inlichtingendienst gaat leiden. Haspel was tot nog toe vicedirecteur bij de CIA. Ze leidde in 2002 een geheime gevangenis in Thailand. Daar zouden Al Qaeda-terroristen zijn gemarteld.

De geruchten over een mogelijk ontslag van Tillerson slepen al maandenlang aan. In de nasleep van de gebeurtenissen in Charlottesville in augustus vorig jaar had Tillerson zich in een interview met Fox News van de president gedistantieerd.

Lees meer

Dit al gelezen?