© EPA

Tim Berners-Lee is de uitvinder van het internet en hij vindt dat het nu gereguleerd moet worden

13 maart 2018

“Er zijn vele en grote bedreigingen voor het internet.” Dat schrijft de Brit Tim Berners-Lee ter gelegenheid van de 29ste verjaardag van het web op de site webfoundation.org. Berners-Lee wordt samen met de Vlaming Robert Caillau als de uitvinder van het internet beschouwd. Hij waarschuwt voor de gevaren van ‘Big Tech’, waarmee hij doelt op Facebook, Google en consoorten. 

Het goede nieuws is dat de helft van de wereldbevolking op internet zit. Dat internet is sinds 2016 volgens de Verenigde Naties een mensenrecht. "Maar de vraag is of ook de andere helft nog wel zin heeft om aangesloten te raken?", aldus de 62-jarige wetenschapper.

Ooit een rijke verzameling van blogs en websites was, blijft nu enkel een klein aantal zwaargewichten over die de rest verdrukken, schrijft Berners-Lee, die vindt dat over een concentratie van macht mag worden gesproken. ‘Big Tech’ houdt concurrenten van de markt en kopen start-ups, nieuwe innovaties en toptalenten op. Verder hebben ze een oneerlijke voorsprong door de gigantische aantallen gebruikersgegevens waarover ze beschikken.

Lees meer

Dit al gelezen?