© EPA

Tim Berners-Lee is de uitvinder van het internet en hij vindt dat het nu gereguleerd moet worden

13 maart 2018

“Er zijn vele en grote bedreigingen voor het internet.” Dat schrijft de Brit Tim Berners-Lee ter gelegenheid van de 29ste verjaardag van het web op de site webfoundation.org. Berners-Lee wordt samen met de Vlaming Robert Caillau als de uitvinder van het internet beschouwd. Hij waarschuwt voor de gevaren van ‘Big Tech’, waarmee hij doelt op Facebook, Google en consoorten. 

Het goede nieuws is dat de helft van de wereldbevolking op internet zit. Dat internet is sinds 2016 volgens de Verenigde Naties een mensenrecht. "Maar de vraag is of ook de andere helft nog wel zin heeft om aangesloten te raken?", aldus de 62-jarige wetenschapper.

Ooit een rijke verzameling van blogs en websites was, blijft nu enkel een klein aantal zwaargewichten over die de rest verdrukken, schrijft Berners-Lee, die vindt dat over een concentratie van macht mag worden gesproken, waarbij ‘gatekeepers’ zijn ontstaan die kunnen bepalen welke ideeën en meningen worden gezien en verspreid.

‘Big Tech’ houdt concurrenten van de markt en kopen start-ups, nieuwe innovaties en toptalenten op. Verder hebben ze een oneerlijke voorsprong door de gigantische aantallen gebruikersgegevens waarover ze beschikken. Hij noemde de 'onophoudelijke spionage van de burgers' eerder al onaanvaardbaar,

Volgens Berners-Lee remt deze situatie de innovatie en de groei van het ecosysteem af. In dat systeem zitten dan ook nog eens mensen die propaganda en complottheorieën verspreiden en daarin gevaarlijk effectief zijn, evenals criminelen die enkel uw persoonlijke gegevens buit willen maken.

Facebook zal altijd doen wat goed is voor Facebook.

“Deze grote bedrijven zijn zich van deze problemen bewust, maar zullen altijd hun winst boven het maatschappelijk belang blijven stellen." Net daarom is regulering nodig, besluit Berners-Lee.

Toch is de man niet pessimistisch. De Britse wetenschapper, die op het einde van de jaren tachtig van de voorbije eeuw zijn internet-concept introduceerde, werkt bij de Web Foundation aan een aantal oplossingen om de knelpunten aan te pakken.

"Deze problemen zijn door mensen gecreëerd en kunnen door mensen worden opgelost. Laten we daarvoor de meest briljante mensen uit de zakenwereld, de technologie, de overheid, de kunstwereld en de academische wereld samenbrengen."

Lees meer

Dit al gelezen?