© CC0 via Pixabay

In Londen kunnen 41.000 nieuwe woningen worden gebouwd zonder dat daar enige grond voor nodig is

12 maart 2018

In de Britse hoofdstad Londen is vastgoed zo goed als onbetaalbaar geworden. De regering is al langer op zoek naar oplossingen voor de woningnood. Nu blijkt dat 41.000 nieuwe woningen worden gebouwd, zonder dat daarvoor ook maar een spade in de grond moet worden gestoken. 

Dat blijkt uit een studie van consultant Knight Frank, die enkel rekening houdt met gebouwen in Central Londen die potentieel hebben om de dakverdieping van gebouwen uit te breiden zonder daarbij het panorama van de stad aan te tasten.

Knight Frank deed voor de studie beroep op gespecialiseerde software voor de ontwikkeling van landkaarten in 3D en vond 2,6 miljoen vierkante meter aan potentiële bijkomende residentiële ruimte met een waarde van om en bij de 57 miljard euro.

Zo goed als onbetaalbaar

In Londen is 1 op elke 20 inwoners vastgoedmiljonair, want de Britse hoofdstad telt meer dan 430.000 eigendommen die op papier 1 miljoen pond kosten. Ondanks een vertragende vastgoedmarkt is het aantal vastgoedmiljonairs over het kanaal sinds augustus 2016 met 23% gestegen tot 768.000.

De prijzen in de stad zijn dus zo goed als onbetaalbaar geworden en de Britse overheid publiceerde begin 2017 haar Housing White Paper, waarin wordt getracht oplossingen te vinden voor het probleem.

41.000 nieuwe woningen

Een van de aangereikte pistes is het uitbreiden van gebouwen door ‘de ruimte boven het gebouw’ te gaan gebruiken. Knight Frank heeft dat potentieel nu geanalyseerd door elk gebouw aan een berekening te onderwerpen.

In totaal gaat het om 23.000 gebouwen waarop zo’n 41.000 nieuwe woningen zouden kunnen worden gebouwd, zonder dat het effect daarvan de Londense ‘skyline’ zou aantasten. De consultant hield enkel rekening met gebouwen waar zonder het minste legale obstakel 3 meter aan kan worden toegevoegd.

© Knight Frank

Lees meer

Dit al gelezen?