© GettyImages

Juwelenwinkel Claire's gaat waarschijnlijk failliet en zo sterft een stukje van onze jeugd

10 maart 2018

De Amerikaanse winkelketen Claire's zal binnenkort waarschijnlijk z'n faillissement aanvragen. De keten, gespecialiseerd in juwelen en accessoires, zou een schuldenberg hebben van meer dan tien keer het geschatte jaarlijkse inkomen. De concurrentie met onlinewinkels zou te zwaar zijn. 

Claire's, de winkel waar elk tienermeisje in het begin van de jaren 2000 waarschijnlijk haar woensdagnamiddagen en zaterdagen versleet, zou binnenkort z'n faillissement aanvragen. De winkelketen heeft het moeilijk om te concurreren met de onlinewinkels en zou zo z'n fillialen in 47 landen, waaronder België, sluiten.

Schuldenberg

Volgens Bloomberg zou de schuldenberg van Claire's ondertussen opgelopen zijn tot meer dan tien keer het geschatte jaarinkomen. Dit zou het gevolg zijn van een leveraged buyout in 2007, waarbij Claire's voor 3,1 miljard dollar (2,5 miljard euro) 'verkocht' werd aan het bedrijf Apollo, onder die voorwaarde dat Claire's nadien het bedrag zou terugbetalen.

Maar dat terugbetalen wordt moeilijk want 1,4 miljard dollar (1,2 miljard euro) van die schulden moet dit jaar betaald worden. Bovendien moet de keten voor 13 maart ook nog eens 60 miljoen dollar (48 miljoen euro) interesten betalen. Door deze onwaarschijnlijk hoge bedragen lijkt het faillissement voor Claire's nabij.

Nostalgie

Waarschijnlijk ben je de laatste jaren niet meer in een Claire's binnengestapt, maar zo'n 10 jaar geleden was dat ongetwijfeld anders. Claire's was razend populair in het begin van de jaren 2000 en was voor vele tienermeisje the place to be voor juwelen, haaraccessoires en om je oren stiekem te laten piercen.

Met het mogelijke faillissement van de keten sterft er dus een stukje van onze jeugd. En worden we er nog eens aan herinnerd hoe oud we aan het worden zijn.

RIP walhalla der arm- en beenverwarmers, glitterende haarbandjes en gekleurde hairextensions. Bedankt voor de mooie tijden!

Lees meer

Dit al gelezen?