© epa

Twee grafieken die je koude rillingen bezorgen: steun voor populisten nu groter dan in jaren voor Tweede Wereldoorlog

10 maart 2018

De laatste keer dat populisme en latente volkswoede in Europa zulk hoogtij vierden, werd de wereld meegesleept in een oorlog die tientallen miljoenen mensen het leven kostte. Uit een rapport van de Deutsche Bank over de toekomst van Europa blijkt dat de steun voor populisten en anti-establishmentpartijen ondertussen een niveau bereikt heeft dat we niet meer meemaakten sinds de jaren voor de Tweede Wereldoorlog.

De Italianen "beloonden" bij de verkiezingen van vorig weekend de populistische partijen met meer dan 50% van de stemmen. Toeval of niet, donderdag publiceerde de Deutsche Bank een rapport over de toekomst van Europa. Jim Reed, de auteur van de studie, laat er geen twijfel over bestaan dat er moeilijk kan ontkend worden dat de populisten opnieuw een overwinning op zak hebben.

Conclusie Deutsche Bank

  1. “De opkomst van het populisme heeft de financiële markten nog niet verstoord, maar er is weinig reden om aan te nemen dat de onzekerheid zal afnemen zolang populisten in grote landen aan de winnende hand blijven.”
  2. “De onvoorspelbaarheid van Trumps politieke beslissingen - met de recente controverse rond het heffen van invoerrechten op aluminium en staal als voorbeeld - zijn een goed voorbeeld van wat die onzekerheid voedt.”
  3. “Centrale banken staan voor een helse klus om hun monetaire beleid te verstrengen en gelijktijdig de massale aankopen die ze de voorbije jaren hebben verricht af te bouwen. Het risico dat de steun voor populistische partijen naast het kwetsbare evenwicht van de voorbije jaren ook de financiële markten grondig zal verstoren, is dan ook niet denkbeeldig.”

Reid besluit door te stellen dat populisme ‘de grootste dreiging is voor de op globalisering en liberalisme steunende wereldorde, sinds die na 1980 vorm kreeg.’

© EPA

Be smart (and sad)

De laatste keer dat populisme en latente volkswoede in Europa zulk hoogtij vierden, werd de wereld meegesleept in een oorlog die tientallen miljoenen mensen het leven kostte. Vraag is hoe de wereld zal omgaan met een volgende beurskrach die miljoenen aan papieren rijkdom en niet opgenomen winsten dreigt te doen verdampen. Onderstaande grafiek, die de inkomensongelijkheid in de VS (1962 - 2014) als percentage van de totale rijkdom van de gezinnen weergeeft, zal evenmin helpen.

Lees meer

Dit al gelezen?