© EPA

De coup tegen Trump in Panama: na 12 dagen verliest Amerikaanse president

9 maart 2018

In Panama City, de hoofdstad van het Midden-Amerikaanse Panama, is een 12 dagen durende impasse ten einde gekomen, nadat vertegenwoordigers van Trump Hotels een luxehotel verlieten dat - tot deze week - de naam van de president droeg.

De eigenaars van het hotel hadden het management van de Trump Ocean Club in Panama City er vorige maand al van verwittigd dat hun diensten niet langer gewenst waren. Maar toen Orestes Fintiklis, die de eigenaars vertegenwoordigt, zich ter plaatse begaf om de managers hun ontslagbrieven te overhandigen, werd hij door de veiligheidsdiensten van Trump Hotels uit het gebouw gezet.

Toen Fintikles later in de week de eigen veiligheidsdiensten en managers de controle over de kantoren en het gebouw wilde laten overnemen kwam het zelfs tot gevechten met de mensen van Trump, waarna de politie moest tussenkomen.

© EPA

Tussenkomst van rechter

Dankzij de tussenkomst van een rechter lijkt de zaak nu beslecht. Maandag liet het management van Trump Hotels de effectieve controle van het gebouw terug over aan de eigenaars.

Volgens Fintiklis ging het om 'een zuiver commercieel dispuut', dat nu door de rechters van Panama is beslecht. Trump Hotels was vorig jaar al geïnformeerd dat de eigenaars van het 70 verdiepingen tellende gebouw van de naam 'Trump' en diens management af wilden. Dat was niet naar de zin van de Trump Organization, die zei dat de opzeg onwettelijk was en had geweigerd de controle over het gebouw los te laten.

Ondanks dat Trumps mensen nu de effectieve controle over het gebouw aan de eigenaars hebben teruggegeven, zullen ze alsnog via het gerecht proberen hun gelijk te halen.

Lees meer

Dit al gelezen?