© iStock

Wereldwijde markt schaduwbankieren blijft groeien

9 maart 2018

Twee jaar geleden vertegenwoordigde schaduwbankieren wereldwijd een kapitaal van meer dan 45 biljoen dollar. Dat betekende een toename met nagenoeg 8 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Financial Stability Board (FSB), een internationale groep van beleidsmakers en regulatoren die over het wereldwijde financiële systeem moeten waken.

Een gedeelte van de groei kan worden verklaard door de impact van gegevens uit China en Luxemburg. Voor de eerste keer konden ook deze gegevens worden meegerekend, wat belangrijk is, want in deze twee landen zitten namelijk een aantal belangrijke investeringsfondsen.

Schaduwbankieren heeft te maken met de uitvoering van financiële transacties die niet door een formele bancaire regelgeving worden gecontroleerd en beschermd. Volgens het rapport van de Financial Stability Board was schaduwbankieren de afgelopen twee jaar goed voor zo’n 13 procent van de totale wereldwijde financiële activa.

Veel groter dan gedacht

Het aandeel van China in het wereldwijde schaduwbankieren is 15,5 procent of zo’n 7 biljoen dollar. Voor Luxemburg is dat 7,2 procent of 3,2 dollar. China heeft ondertussen al een aantal maatregelen genomen om schaduwbankieren te beperken. Het werd gezien als één van de oorzaken van de financiële crisis.

De Verenigde Staten hadden met 31 procent een nog groter aandeel in het wereldwijde schaduwbankieren dan China. Na China op de tweede plaats volgen de Kaaiman Eilanden met 10 procent en Japan met 6 procent. Het rapport heeft betrekking op 29 landen die samen 80 procent van het wereldwijde bruto binnenlandse product omvatten.

Lees meer

Dit al gelezen?