© istock

Wat wordt de opvolger van zomerhit 'Despacito'? Onze kanshebbers!

9 maart 2018

Niemand kon in de zomer van 2017 ontkomen aan de fleurige tunes van 'Despacito'. Dé zomerhit van vorig jaar brak alle records en pronkte vanaf mei in onze Vlaamse hitlijsten. Eigenaardig weetje: het nummer stond in januari 2017 al op één bij de Spaanse radiozenders. Deze drie tracks maken kans om de opvolger van 'Despacito' te worden.

Onze skivakanties zijn gepland of zelfs al achter de rug en we zijn allemaal onze zomermaanden aan het volplannen. En daar hoort natuurlijk een heerlijk streepje zwembadmuziek bij. Als we naar de Spaanse en Latijns-Amerikaanse hitlijsten kijken, komen er drie grote kanshebbers uit de bus om de opvolger van Despacito te worden: Dura van Daddy Yankee, El Baño van Enrique Iglesias en Corazón van Maluma. Alle drie de songs staan al in de Spaanse top 10, maar zijn bij ons nog nergens in de charts te bespeuren.

Welk terrasjeslied maakt het meeste kans om na de paasvakantie dag in dag op Q, JOE en MNM gedraaid te worden? Wij namen bovenstaande tracks op de korrel.

Dura

Dura van Daddy Yankee is een echte dansplaat die het beslist goed zal doen op strandfeestjes, in clubs en in de Overpoort. De schijf heeft alle ingrediënten om viraal te gaan: een catchy refrein, een steengoede clip en het barst van de herhalingen. Het nummer heeft wel geen bridge en bestaat louter uit een afwisseling van strofe en refrein, maar of het groot publiek zich daar iets van zal aantrekken, lijkt niet waarschijnlijk.

Bovendien werkte Daddy Yankee samen met Luis Fonsi mee aan Despacito. Ook de a capella-zangstijl, die tegenwoordig zo in trek is, maakt Dura een grote kanshebber om dé zomerhit van het jaar te worden. Bovendien is Dura nog 'seksueler' dan Despacito. De slagzin van het nummer, “estás dura”, betekent letterlijk “je bent heet”. Rauwtch.

El Baño

Enrique Iglesias is een autoriteit op het vlak van exotische muziek. En dat heeft hij met El Baño nog maar eens bewezen. Iglesias wil duidelijk inspelen op de radiowereld: hij brengt ongeveer één keer per jaar een nieuw nummer uit en doet dat in samenwerking met één van de grootste latin-artiesten van het moment. Dit jaar gaat hij met Bad Bunny in zee, vorig jaar met Descemer Bueno & Zion & Lennox.

Wel bevat het lied een pak minder herhalingen in het refrein dan Dura. En het onderwerp … is vuile maniertjes en avontuurtjes op het toilet. Te veel diepgang voor een zomerhit? De tijd zal het uitwijzen.

Corazón

El Baño en Dura zijn opzwepend en snel, maar Corazón van Maluma is eerder een soort ballad. En dat is niet de enige reden waarom Corazón een buitenbeentje is. Zo gaan de andere liedjes over seks en wordt er in Corazón gezongen over een gebroken hart en een spaak gelopen liefdesrelatie. Ook bevat het lied iets minder herhalingen, maar de clip maakt veel goed: we zien een authentieke sambafeestje in de sloppen van Colombia. Gaan we deze zomer eerder de melige toer op? Het zal voor Europa vooral van de Spaanse radiozenders afhangen.

Amorfoda

Ook solo doet Bad Bunny het supergoed in de Spaanse wereld. Zo staat zijn nieuwe single Amorfoda al weken in de top 5 van heel wat Spaanstalige radiostations. In dit lied zingt de Bad Bunny over liefdesverdriet en over hoe sommige mensen bepaalde situaties beur geraken en beslissen om alles achter te laten en iets nieuws te beginnen. Zware kost voor een zorgeloze zomerhit, dat wel. Het tempo van het lied ligt laag en de zangprestaties van Bad Bunny zijn om je vingers van af te likken. Het resultaat is een zwoele song die heupgezwier uitlokt. Benieuwd of Amorfoda ook in andere Europese landen zal werken.

Échame La Culpa

Despacito-zanger Luis Fonsi en Demi Lovato hebben samen het lied Échame La Culpa uitgebracht. De clip werd al meer dan een miljard keer bekeken op YouTube. Het nummer heet een catchy reggaeton-beat en fenomenale productie. Afwachten maar ...

Lees meer

Dit al gelezen?