© epa

'Verdwenen 10 miljard Libische fondsen' blijkt broodjeaapverhaal: "Helemaal niets weg", zegt Van Overtveldt

8 maart 2018

Commotie in de Kamer vandaag: een verhaal uit Le Vif zet het parlement in vuur en vlam. Want daarin is sprake van 10 miljard euro bevroren Libische fondsen die bij Euroclear zouden verdwenen zijn. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) antwoordt ontwijkend en de oppositie reageert furieus. Maar nu sust minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA): "Er is geen sprake van verdwenen fondsen. Alles staat nog netjes op de rekening."

Een ongelofelijk verhaal was het, waar het Franstalige magazine Le Vif mee uitpakte: meer dan 10 miljard euro die in 2011 na een beslissing van de Verenigde Naties bevroren werden in België, zijn tussen eind 2013 en eind 2017 verdwenen van rekeningen van de Belgische financiële dienstverlener Euroclear Bank.

Een gigantische som dus, en gigantisch gezichtsverlies internationaal. Het geld was van de entourage van de voormalige Libische dictator Mouammar Kadhafi. In 2013 was er sprake van 14 miljard euro op vier Belgische rekeningen van respectievelijk ING, BNP Paribas, KBC en Euroclear. Het meeste geld stond bij die laatste.

Maar toen onderzoeksrechter Michel Claise het geld in beslag wilde nemen in het kader van een witwasoperatie, nam hij maar 5 miljard in beslag. Volgens Le Vif omdat de rest weggesluisd was: verdwenen met de noorderzon.

Reynders laat vaagheid

In de Kamer had de oppositie een batterij vragen. Zowel sp.a als PS, Ecolo en DéFI waren bijzonder kritisch. "Mijn mond viel open van verbazing. Hoe kan het nu dat dergelijke sommen verdwijnen", stelde sp.a-kamerlid Dirk Van der Maelen.

Opvallend was dat Didier Reynders (MR), de minister van Buitenlandse Zaken, niet meteen helder antwoordde: hij bevestigde enkel dat de onderzoeksrechter inderdaad 5 miljard euro in beslag had genomen. Door die vaagheid te laten, kon de oppositie moord en brand schreeuwen.

#fakenews

Maar blijkbaar gaf Reynders niet alle info. Want de minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA) reageert ondertussen. "Er werd voor 14 miljard aan Libische financiële middelen bevroren. En die zijn nog steeds bevroren. Ik betreur de desinformatie vanwege sommige parlementsleden en journalisten", zo tweette hij, met de hashtag #fakenews erbij.

Z'n kabinet bevestigt: "Euroclear heeft alles nageteld en er is geen sprake van dat er geld verdwenen is. Dit klopt gewoon niet, en Le Vif had misschien beter de moeite gedaan dat eens te checken."

Lees meer

Dit al gelezen?