© wv

Premier Michel doet teambuilding met kunst: regering en fractieleiders bezoeken Bozar

8 maart 2018

Premier Charles Michel (MR) heeft een paar zware dossier op z'n bord: kerncentrales, Arco en Belfius, de pensioenen, de begroting... Niet makkelijk, en dus is het goed de banden even aan te halen. En dus nodigde de eerste minister heel z'n ploeg, inclusief de fractieleiders in de Kamer, uit om samen Fernand Léger te bekijken in de Bozar. "Niet toevallig een vooruitgangsoptimist", zo is al lachend te horen.

Een van de meest bekende moderne artiesten: een schilder, beeldhouwer en filmmaker. Een passionele observator van een eeuw waarin de vooruitgang razendsnel ging. Zo omschrijft de Bozar in Brussel zelf Fernand Léger.

Een interessante plek dus om eens een groepsuitje te doen, om eens in ontspannen sfeer aan teambuilding te doen. En dus nodigde de premier héél z'n regering, z'n vicepremiers, z'n ministers en z'n staatssecretarissen uit, op een privé-uitstap in het museum in hartje Brussel. En kijk, voor de goede sfeer mochten zelfs gezanten uit de Kamer mee: de fractieleiders van de meerderheid. Dus schoven ook Peter De Roover (N-VA), Patrick Dewael (Open Vld) en Servais Verherstraeten (CD&V) mee aan.

Het gelekte etentje: niet goed voor de sfeer

Het kan nooit kwaad om een beetje aan de sfeer te werken. De jaarwisseling was een moeilijke periode voor de ploeg van Michel. Er was de spanning rond Soedan, een dossier waarin staatssecretaris Theo Francken (N-VA) in het oog van de storm stond. Toen lekte ook een etentje tussen Didier Reynders (MR) en Bart De Wever (N-VA), wat de spanning binnen de regering tussen N-VA en de premier serieus deed oplopen.

Ondertussen is de storm wat gaan liggen, maar een paar lastige knopen moeten nu wel doorgehakt. Om te beginnen is er de begrotingscontrole, altijd een moment van spanning. Maar er zijn nog een paar hele grote zaken. Over de kernuitstap en het energieplan is al bijzonder veel gezegd. Het asieldossier en de woonstbetreding is een andere lastige knoop. Daarnaast is er de beursgang van Belfius en het Arco-dossier, wat nog een hele moeilijke dobber is. En er is de discussie over de zware beroepen, die heel het pensioendossier overschaduwen.

Veel werk dus, maar gisteren was het dus tijd om even samen kunst te bekijken. De boog kan niet altijd gespannen zijn. "Heel zeker de moeite, die Léger", klinkt het enthousiast bij een vicepremier.

Lees meer

Dit al gelezen?