© Istock

Gentse ouders naar rechtbank tegen loterij scholen: Crevits (CD&V) en Decruynaere (Groen) clashen zwaar

5 maart 2018

Veel boosheid bij Gentse ouders, die bij het inschrijven van hun kinderen niet de eerste schoolkeuze gekregen hebben. Ze stappen naar de rechter. Maar ondertussen is er een felle discussie bezig over wie de hete aardappel krijgt: lokale schepen Elke Decruynaere (Groen) wijst naar minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), maar die schiet minstens even fel terug.

Als het over je eigen kinderen gaat, dan kunnen ouders bijzonder emotioneel en fel reageren. Dat is exact wat er in Gent gebeurt, nu een lotingssysteem daar is toegepast om de plaatsen in de middelbare school toe te wijzen. Want in de toewijzing hebben zo'n 10 procent van alle leerlingen niet de school van hun keuze gekregen.

Sommige ouders zijn zo boos, dat ze naar de rechter willen stappen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Ze zijn vooral boos dat nu, na de loting, kinderen niet kunnen ruilen. Want verschillende leerlingen blijken elk in een school te zitten die niet hun keuze was, maar wel de voorkeur was van een andere leerling die in hun voorkeurschool zit. "Dit kan simpel opgelost worden, mits wat goede wil van het Gentse stadsbestuur", zeggen ze.

Jonge voetballer z'n droom aan diggelen

Bovendien wordt de zaak heel tastbaar, onder meer door het verhaal van een talentvol voetballertje, die aan het Koninklijk Atheneum Voskenslaan de voetbalopleiding mocht gaan volgen, maar nu in een andere school terechtkomt. Gevolg: z'n droom aan diggelen. Hij moet naar Don Bosco. Terwijl een ander kind op de Voskenslaan moet gaan, maar eigenlijk naar Don Bosco wilde.

De ouders hebben zich ondertussen verenigd in een Facebookgroep. Voor de Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) dreigt politieke schade. De oppositie is er als de kippen bij om het systeem te bekritiseren. "Ik begrijp absoluut de ongerustheid en de teleurstelling", reageert ze. "Maar er is voor alle kinderen die niet binnenraakten op de school van eerste keuze een wachtlijst gemaakt. Die volgorde moet gerespecteerd worden. Zomaar onderling ruilen kan niet. Er is een commissie van leerlingenrechten die toeziet op het correcte verloop", zo vertelde ze vanochtend aan de VRT Radio.

Crevits: "Dit was jouw beslissing"

En ze schuift daarbij de schuld door naar de minister van Onderwijs, Hilde Crevits. "Ik heb een paar jaar geleden al hiervoor gewaarschuwd. (...) Want hier spelen inderdaad ook soms specifieke richtingen mee die enkel in één school aangeboden worden. Maar de onderwijscommissie besliste dat bij een centraal inschrijvingssysteem toeval het meest rechtvaardige criterium is."

Crevits reageerde quasi meteen op Decruynaere, via Twitter. "Beste Elke Decruynaere, als je beslist om digitaal aan te melden in het secundair onderwijs is het echt wel mogelijk om maximaal de eerste keuze van mensen te respecteren." "Het systeem van hoe de leerlingen worden toegewezen, dat heeft de stad volledig zelf beslist. Maar volgens mij is het echt aangewezen om zoveel mogelijk de keuze van de ouders te respecteren", voegde Hilde Crevits (CD&V) daar nog aan toe in een reactie.

Het komt er nu vooral op aan de schade te beperken, zeker voor de schepen. Een rechtszaak zou bijzonder vervelend nieuws zijn voor de stad Gent. Vandaag zitten Decruynaere en Crevits nog samen, om te zien of toch niet meer leerlingen hun eerste keuze kunnen krijgen. Maar een echt hartelijke meeting kan dat moeilijk worden.

Lees meer

Dit al gelezen?