© epa

Het einde van Elio? Of een slimme zet van Di Rupo, die "geen kandidaat" meer is

5 maart 2018

Het einde van een tijdperk in Wallonië: na 18 jaar burgemeesterschap in Bergen is de PS-voorzitter Elio Di Rupo geen kandidaat meer om zichzelf op te volgen in 2018. Di Rupo kondigt aan lijstduwer te worden. Een slimme zet van de PS-voorzitter, die hevig onder vuur ligt. Want misschien stuwt de kiezer in Bergen hem wel terug naar ongekende hoogte.

Een beetje historisch mag je het wel noemen, het 'einde van Elio'. Want jarenlang domineerde de PS'er de lokale politiek in z'n thuisstad Bergen. Maar het rijk van Elio Di Rupo brokkelt verder af. In 2014 verloor de PS de verkiezingen en binnen zijn partij rekende men dat de voormalige premier zwaar aan: het was de prijs die de Franstalige socialisten hadden moeten betalen voor die post van eerste minister, zo klonk het.

Di Rupo koos uiteindelijk dan maar voor het voorzitterschap van de PS, maar bleef al die tijd natuurlijk ook heel hard de voormalige eerste minister. Het maakte er de oppositie van de PS niet makkelijker op: in de peilingen worden de socialisten in de hoek gezet door de communistische PTB.

Van schandaal naar schandaal

Dat zet de PS onder stevige druk. Het ene schandaal na het andere, van Publifin in Luik tot Samusocial in Brussel, teisterde de partij en bracht de geloofwaardigheid in het gedrang. Bijkomende ramp was dat kleine coalitiepartner cdH de socialisten compleet verraadde in Wallonië en de PS er inruilde voor de MR. Dat alles maakt dat Di Rupo bijzonder wankel staat als voorzitter: zowat de helft van de partij schreeuwt om Paul Magnette als nieuwe leider en sterke man.

Di Rupo speelt het nu slim: hij is niet langer kandidaat-burgemeester, zo kondigt hij aan in Le Soir. Hij zal in oktober de lijst niet meer trekken, de kopman wordt eerste schepen Nicolas Martin. "Het is tijd dat de jonge generatie zich bewijst", zo stelt Di Rupo fijntjes.

Daarmee zet hij Martin wel meteen stevig onder druk. Want in 2012 haalde Di Rupo zelf een ongelofelijk resultaat: op z'n eentje een absolute meerderheid in Bergen. Bovendien tikte hij af met het dubbele van de stemmen van Martin.

Als lijstduwer is het niet ondenkbaar dat hij opnieuw over Martin springt. In dat geval gaat de sjerp alsnog naar hem: in Wallonië is er immers de regel dat diegene met de meeste stemmen burgemeester mag worden. Dat zou hem meteen ook binnen de PS weer terug een nieuw elan kunnen geven: de comeback-kid die nog steeds kan scoren. Maar dan moet hij in oktober dus zichzelf 'heruitvinden'.

Lees meer

Dit al gelezen?