Google voorspelt: "En de Oscar voor Beste Film gaat naar..."

4 maart 2018

Het is bijna zover. Het maandenlange opbouwen van awardshows culmineert vannacht in de Oscars. De Oscars kunnen - na 90 jaar! - nog altijd gelden als dé belangrijkste filmprijzen. Negen films zijn er genomineerd in de categorie Beste Film en Google heeft voorspeld wie er de prijs zou winnen als we 't met zijn allen voor het zeggen zouden hebben.

Dunkirk is de populairste

Plaats het aantal views per film in een top negen en Dunkirk eindigt bovenaan met 44 miljoen views. Dat wil uiteindelijk nog niets zeggen over de winnaar, want de Academy is niet de doorsnee Youtube-gebruiker, maar het is wel interessant om te zien dat Get Out (30 miljoen views) op de tweede plaats eindigt en dat een torenhoge favoriet als Three Billboards Outside Ebbing, Missouri hekkensluiter is in deze top negen.

Get Out is "scary" én "funny"

Nog tof is dat ze bij Youtube een analyse hebben gemaakt van de commentaren die gebruikers onder de trailers voor de negen films hebben geplaatst. Er werd geturfd welke woorden het vaakst gebruikt werden om een film te beschrijven.

Soms leverde dat saaie en voor de hand liggende resultaten op (Darkest Hour was "historisch" en "politiek"), maar het wordt interessant als je kan gaan vergelijken. Zo is het woord "beautiful" drie keer het meest gebruikte woord, bij The Shape Of Water, bij Phantom Thread en bij Call Me By Your Name. Alleen is het woord op de tweede plaats wel drie keer anders, want waar Call Me By Your Name als romantisch werd bestempeld en Phantom Thread als subtiel, werd The Shape Of Water vooral beschreven als "weird."

Nog grappig is dat Get Out in de eerste plaats als "scary" wordt bestempeld, maar als tweede toch ook "funny" wordt gevonden.

De speeches

Bij een Oscaruitreiking horen ook de speeches. Vaak zijn die voorspelbaar en saai ("dankjewel mama, dankjewel aan mijn producent, blablabla"), maar sommige zijn ook inventief en/of historisch en zijn dus best vaak bekeken op YouTube. Wij denken dan vooral aan Halle Berry die begon te wenen toen ze als eerste zwarte actrice in een hoofdrol een Oscar won voor Monster's Ball (2001), maar die speech heeft de top 10 niet eens gehaald.

Leonardo DiCaprio die eindelijk zijn Oscar mocht komen ophalen (voor The Revenant) voert die top 10 aan. Hij heeft net dat kleine beetje meer views dan de Oscarspeech voor de postume Oscar voor Heath Ledger.

Omdat die tweede net iets meer bijzonder is - de Oscar voor Heath Ledger werd opgehaald door zijn vader, zijn moeder en zijn zus - delen we die hier graag nog een keer.

Telenet zendt de Oscaruitreiking in de nacht van zondag 4 maart op maandag 5 maart live en exclusief uit via Play More.

Lees meer

Dit al gelezen?