Bart De Wever: "Ik bekeer me tot kerk van vliegend spaghettimonster en stuur kinderen met vergiet op hoofd naar school"

1 maart 2018

analyseDe polemische discussie rond de hoofddoeken woedt in alle hevigheid, waarbij de kopstukken van oude kartelpartners N-VA en CD&V lijnrecht tegenover mekaar staan. Op 'Terzake' gingen beide partijen in de clinch, maar het was vooral N-VA-voorzitter Bart De Wever die zich liet opmerken met een tweet. Daarin kondigt hij z'n overstap naar de kerk van het vliegend spaghettimonster aan. Die kerk bestaat overigens echt, hun aanhangers zijn 'pastafaristen'.

Het hoofddoekendebat is de nieuwste breuklijn tussen kopstukken van twee ex-kartelpartners, N-VA en CD&V. Een vonnis in Limburg, waarbij de rechter besliste dat jonge studentes wel degelijk met hun hoofddoek naar school mogen, zette het debat rond die hoofddoeken op school weer op scherp.

In Terzake gingen Mieke Vanhecke (CD&V), de lijsttrekker van de christendemocraten in Gent en activiste en nieuw lid van de N-VA Darya Safai daarover fel in debat.

Vanhecke verdedigde daarbij vooral het recht van ouders om de vrije keuze te kunnen maken, om al dan niet hun kinderen met een hoofddoek naar school te sturen. "U zegt dat het een onderdrukking is, maar ik ken heel veel mensen die die hoofddoek niet onderdrukkend vinden, maar een fundamentele uiting van hun geloof", zo stelde Vanhecke.

Maar Safai was het daar helemaal niet mee eens: "Het is geen vrije keuze. Als ik meisjes van zes jaar zie met een hoofddoek, dan vraag ik mij echt af hoe ze dat zelf hebben kunnen beslissen? Het wordt je opgelegd en je leeft ermee leven."

Vanhecke vindt dat meisjes zelf onderdrukt worden als ze de hoofddoek niet mogen dragen. "Een godsdienst verplicht de hoofddoek, een samenleving verbiedt het. Dat is hetzelfde principe."

N-VA versus CD&V

Maar het was de N-VA-voorzitter die zelf de show stal, door met een tweet zich te mengen in het debat. Daarbij kondigde hij aan "zich aan te sluiten bij de leer van het vliegend spaghettimonster". Hij stelde er meteen bij dat hij zijn kinderen voortaan "naar school zou sturen met een vergiet op hun hoofd". "Gelijke behandeling voor elke overtuiging", zo stelde hij.

De tweet is geen toevallige uithaal van een kijker die in z'n zetel het debat volgt. Tussen N-VA en CD&V staat de lijn al een tijdje strak gespannen als het over moslims gaat. Daarbij verweet N-VA-kopstuk Zuhal Demir zelfs CD&V een 'moslimpartij' te zijn. Zeker in de steden doen de christendemocraten stevige inspanningen om de banden met minderheden aan te halen. Maar zo'n verwijt pikte CD&V-voorzitter Wouter Beke niet, en hij eiste excuses. Het blijft opvallend hoe nu opnieuw de breuklijn in dit dossier stevig onderstreept wordt door de N-VA-voorzitter.

Overigens bestaat de leer van het vliegend spaghettimonster wel echt. Nu ja, echt. Ze hebben een officiƫle website en willen zich graag opwerpen als religie, maar het is vooral een symbolisch protest tegen overdreven religieuze toestanden. De religie is opgericht in de VS, om de onzinnigheid van het creationisme bloot te leggen. En ja, aanhangers dragen wel degelijk een vergiet op hun hoofd.

Lees meer

Dit al gelezen?