© iStock

Valt jouw gsm de laatste tijd ook zo snel uit? Dit is waarom

26 december 2018

Je hebt het misschien ook al voorgehad de laatste dagen. Je smartphone die plots uit het niets van 20 procent batterij naar 0 procent gaat. Je bent niet de enige die daarmee te maken krijgt. Want dit heeft alles de maken met de ijskoude temperaturen van de laatste dagen. 

Goed nieuws voor wie op het punt stond zijn of haar smartphone te vervangen. Je batterij is waarschijnlijk niet kapot. Maar hij reageert gewoon slecht op de extreme temperaturen van de laatste dagen.

Vrieskou

Het feit dat je smartphone de laatste dagen geregeld uitvalt heeft te maken met de vriestemperaturen van de laatste dagen. Het kwik komt niet meer boven het vriespunt en daar heeft je batterij het mogelijk moeilijk mee.

De meeste smartphones hebben een Lithium-ion batterij. Dit zijn batterijen die ionen bevatten. Die bewegen heen en weer tussen positieve en negatieve elektroden. Deze bewegingen bepalen of je batterij vol of leeg is.

Die ionen zijn heel vatbaar voor het weer. Bij extreme temperaturen, zowel heel hoge als heel lage, bewegen de ionen minder, waardoor je batterij sneller leeg is. Deze veranderingen in batterijpercentage gaan soms zo snel dat je tellertje niet mee is. Waardoor het lijkt alsof je gsm uit het niets uitvalt bij 20 of 30 procent.

Om dit te voorkomen hou je je gsm dus best zoveel mogelijk in je handtas of broekzak, waar het warmer is dan wanneer je hem blootstelt aan de buitentemperatuur. En als je je gsm niet gebruikt in de vrieskou kunnen je handen dus ook lekker warm blijven in handschoenen of je jaszakken. Dubbele win!

Lees meer

Dit al gelezen?