© iStock

De Elfstedentocht wordt bijna nooit meer gereden. Komt dat door de klimaatsverandering?

20 februari 2018

Medailles voor schaatsen op de Olympische Winterspelen gaan de laatste jaren vooral naar Nederland. Bij onze Noorderburen blijft de droom om de Elfstedentocht te schaatsen, namelijk voor een stevige schaatstraditie zorgen. Door de klimaatopwarming blijft een volgende editie echter uit: zal Nederland zo dominant blijven? 

Bevroren waters zijn door de klimaat opwarming steeds zeldzamer geworden in Nederland en ze vrezen dat de beroemde Elfstedentocht daardoor nooit meer zal kunnen georganiseerd worden. “Er konden in Nederland dan ook talloze peuters van drie of vier jaar, schaatsend achter een stoel, worden ontdekt”, dat schrijft The Economist. Een traditie die dus misschien zal verdwijnen. De laatste Elfstedentocht was in 1997.

Rond het Nederlandse schaatsen is een hele cultuur gegroeid en dat de sport populair blijft, merken we tijdens de Olympische Winterspelen. Nederland is nog altijd het schaatsland, maar schaatsbanen met kunstijs hebben niet dezelfde aantrekkingskracht als het natuurlijke bevroren water.

Dit al gelezen?