© iStock

Waarom bier uit blik eigenlijk beter is dan bier uit een flesje

19 februari 2018

Bier is een van de populairste dranken wereldwijd, maar toch bestaan er heel wat mythes over. Zo blijkt bier uit blik helemaal niet slechter dan bier uit een flesje. Het is daarentegen zelfs beter omdat het de smaak van je bier langer bewaart.

Bier in blik heeft een marginaal imago en daarvoor hoeft het zelfs niet eens Cara Pils te zijn. Wie naar een feestje gaat, verwacht zijn pintje in een flesje. Nochtans blijkt blik eigenlijk veel beter om je bier te bewaren.

Lucht en licht als vijanden van je bier

Lucht en licht zijn twee zaken die ervoor kunnen zorgen dat de smaak van je bier achteruitgaat. Flesjes zijn minder goed afgesloten dan blikken en daardoor kan er na enige tijd zuurstof bij het bier waardoor de smaak vermindert.

Ook licht heeft zijn invloed op de smaak omdat het de hop in het bier aantast. Donkere flesjes, zoals de meeste Belgische bieren gebruiken, helpen om het licht tegen te houden, maar een blik werkt nog beter. Heb je toch flesjes in huis gehaald, bewaar ze dan zoveel mogelijk uit het licht.

Psychologisch smaakverschil

Ondanks alles blijft glas populairder om bier in te bewaren dan blik. Dat heeft verschillende redenen. Zo kan je bepaalde soorten bier, zoals dubbel en tripel, niet in een blik bewaren. Die bieren moeten namelijk hergisten en dat zou in een blik voor te veel druk zorgen.

Daarnaast is er het psychologische aspect. Blik heeft zijn imago tegen en zorgt er op die manier voor dat je het idee hebt dat je 'metalen' pintje je minder smaakt dan uit een flesje.

Lees meer

Dit al gelezen?