© EPA

Voor het eerst sinds 1985: Braziliaans leger opnieuw de baas over Rio de Janeiro

18 februari 2018

Een explosie van geweld, moorden en overvallen tijdens de recente carnavalsviering heeft de Braziliaanse stad en staat Rio de Janeiro onleefbaar gemaakt. Dat het leger er nu het bevel overneemt katapulteert de stad 30 jaar achteruit, toen het land gebukt ging onder een wrede militaire dictatuur.

Met onmiddellijke ingang is het leger verantwoordelijk voor de veiligheid in de straten van de Braziliaanse stad, Rio de Janeiro. Voor de eerste keer sinds 1985, sinds het einde van de militaire dictatuur dat, het leger de verantwoordelijkheid over de veiligheid overneemt.

President Michel Temer ondertekende vrijdag een decreet dat de machtsovername door de militairen beveelt. Hij deed dat nadat het Ministerie van Defensie moest vaststellen dat de veiligheid in de stad ‘gebroken’ was. Oorzaak is het toenemende drugsgerelateerde geweld.

WK en Olympische Spelen

Al is het niet de eerste keer dat de lokale politie hulp krijgt van de militairen. Ook tijdens het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen van 2016 waren de militairen er voor de veiligheid. De problemen in Rio lijken met de jaren alleen maar groter te worden.

Maar het verschil met eerdere ingrepen is dat de politie nu onder het bevel van het leger komt te staan en de militairen voor het eerst sinds het einde van de militaire dictatuur in 1985 de facto opnieuw de baas zijn,

Impact

Volgens analisten kan de militaire interventie een impact hebben op het doen en laten van kleinere drugsbendes, maar zal het systematische bendegeweld er niet mee worden uitgeroeid. Er is ook nog het probleem van de verantwoordelijkheid. Soldaten die misdaden begaan bij het patrouilleren worden door militaire en niet burgerlijke rechtbanken berecht.

Dit al gelezen?