© epa

Apple gaat nu ook de geheugenchips voor zijn iPhone in China laten maken

16 februari 2018

Apple zou in de toekomst willen samenwerken met het Chinese bedrijf Chinese Yangtze Memory Technologies voor de levering van geheugenchips. Dat schrijft de Japanse zakenkrant Nikkei. Het zou de eerste keer zijn dat geheugenchips van de iPhone gemaakt worden in China, het land waarin nu al veel andere onderdelen worden gemaakt.

Apple en Yangtze Memory Technologies hebben nog niet gereageerd op het nieuws en er zijn ook nog geen details bekend over een eventuele deal, maar Nikkei beweert de informatie te hebben van betrouwbare bronnen. Die overeenkomst zou historisch zijn want nog nooit haalde een Chinees bedrijf zo'n groot buitenlands order binnen voor het maken van geheugenchips.

Ambities van Chinese overheid

"Een overeenkomst met Apple zou voor Yangtze Memory en China een bijzondere prestatie zijn', zegt de bron. "Zelfs met een beperkt startorder zou het akkoord met een industriële grootmacht zoals Apple gigantisch zijn voor een relatief onbekend technologiebedrijf zoals Yangtze Memory."

"Bovendien zou de deal overeenstemmen met de ambities van de Chinese overheid om zijn afhankelijkheid van buitenlandse chipleveringen af te bouwen. Tot nu toe heeft geen enkele Chinese onderneming eigen geheugenchips geproduceerd. Ook Yangtze Memory zal zijn productie pas in de loop van dit jaar kunnen lanceren."

300.000 chips per maand vanaf 2020

De eerste leveringen zouden ten vroegste in 2019 kunnen gebeuren, maar volgens bronnen zal Yangtze pas begin volgend decennium voldoende productie kunnen garanderen op een kwaliteitsniveau dat door Apple wordt geëist.

Het bedrijf is momenteel bezig met het bouwen van een fabriek in Wuhan voor bijna 20 miljard euro die vanaf 2020 zo'n 300.000 chips per maand zou moeten kunnen produceren. De chips van Yangtze zouden door Apple worden gebruikt voor nieuwe modellen van de iPhone en andere productie die op de Chinese markt zouden worden verkocht.

China als belangrijke afzetmarkt

Apple koopt nu zijn chips onder meer bij Toshiba in Japan, Western Digital in de Verenigde Staten en SK Hynix en Samsung in de Verenigde Staten. Een groot gedeelte van de producten van Apple wordt echter in China vervaardigd. Ook de assemblage gebeurt in China.

Het lijkt dus interessant voor Apple om ook geheugenchips in China te laten produceren, al gaat het daarmee wel in tegen het 'America First'-principe van Donald Trump. "Apple moet echter een evenwicht proberen te vinden tussen de Amerikaanse en Chinese belangen. China is immers een van de belangrijkste afzetmarkten voor het bedrijf", schrijft Nikkei.

Bezorgdheid rond veiligheid?

Nikkei merkt nog op dat China bereid is om zwaar te investeren in de uitbouw van een eigen chipindustrie, waarbij ook naar mogelijke buitenlandse overnames wordt gekeken. Bekommernissen rond nationale veiligheid zorgen er echter voor dat die plannen door andere landen bijzonder argwanend worden bekeken.

De Amerikaanse inlichtingsdiensten riepen eerder deze week nog op om geen smartphones van Huawei te kopen omdat ze schrik hebben dat die gebruikt worden door de Chinese overheid voor spionage.

Lees meer

Dit al gelezen?