© istock

Binnen 50 jaar is Europa 13 miljoen Afrikanen rijker en dan moet maar 1% van hen verhuizen

14 februari 2018

Europa groeit trager, maar dat zal de komende jaren alleen maar stagneren. Het gevolg daarvan? Een dalende productiviteit én economische groei. De overheid moet dan ook maatregelen nemen. Tegelijk zal de bevolking op het Afrikaanse continent immens groeien. Als slechts 1% van de Afrikanen dan verhuist naar Europa, betekent dat een influx van dertien miljoen Afrikanen. Tijd voor actie, zegt een Frans rapport.

Volgens Franse economen Boussemart en Godet zal Europa, in tegenstelling tot andere regio’s, amper bevolkingsgroei kennen. Dit zal invloed hebben op de welvaart en de commerciële kracht van Europa. Vorig jaar was er wel een toenamen van het bevolkingsaantal van 1,5 miljoen, maar dat kwam door de immigratie en Europa heeft ook te maken met een natuurlijke inkrimping door de vergrijzende bevolking.

Het tegenovergestelde zal gebeuren in Afrika. In dezelfde tijdsperiode zal Afrika een bevolkingsgroei van 1,3 miljard kennen. De Franse economen zeggen dat er naar een oplossing gezocht moet worden. “Indien 1 procent van de Afrikaanse bevolkingsgroei zich in Frankrijk zou vestigen, zou het land tegen het midden van deze eeuw op 13 miljoen extra inwoners kunnen rekenen,” aldus Boussemart en Godet.

Lees meer

Dit al gelezen?