© iStock

Productie van antidepressiva bedreigt vissen in Amerikaanse en Canadese meren

14 februari 2018

Farmaceutische afvalproducten, die in het rioolwater belanden, kunnen de overlevingskansen van vissen doen dalen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Canadese McMaster University naar de gezondheid van de vissen in de ‘Great Lakes’ tussen de Verenigde Staten en Canada.

Chemische bestanddelen van de farmaceutische producten komen via afvalwater bij de vissen terecht. Die vormen een bedreiging voor de overlevingskansen van de vissen, omdat ze meer energie gebruiken om die giftige stoffen uit hun lichaam te verwijderen. Uit een onderzoek van Graham Scott van de McMaster University in Hamilton (Canada) blijkt dat vissen die stroomafwaarts van een waterzuiveringsinstallatie leven, door de opname van de toxische producten minstens 30 procent harder moesten werken om te overleven.

Het toont aan dat de vervuiling ook onzichtbare gevolgen heeft. Volgens Scott geven de resultaten aan dat de behandeling van afvalwater herbekeken moet worden. Er zijn al zuiveringsinstallaties, maar die kunnen de afvalstoffen van producten zoals anticonceptiva, antidepressiva en beta-blokkers niet uit het water halen.

Lees meer

Dit al gelezen?