© EPA

Belgische atlete dient klacht in tegen snellere Britse sportpakken op de Olympische Winterspelen

14 februari 2018

De Belgische skeletoni Kim Meylemans trainde gisteren op Zuid-Koreaanse bodem voor de skeleton. Daar moest ze met lede ogen aanzien hoe de rest veel sneller ging dan haar. Aanvankelijk begreep de Limburgse niet hoe dat kwam, maar al snel bleek dat het Britse team gebruikmaakt van snellere pakken. Iets waarvoor ze nu onder vuur liggen. 

In de sportdiscipline skeleton moet je op je buik op een slee liggen en op die manier een baan afglijden. In deze discipline worden op de Olympische Winterspelen de Belgische kleuren verdedigd door de Limburgse Kim Meylemans. Die kende geen al te beste training gisteren, maar daar heeft ze nu een verklaring voor gevonden.

Snelle pakken

Het kwam in Pyeongchang tot een discussie tussen de coach van het Britse team en die van het Nederlandse team, die ook Brits is. "Ik zag gisteren een klein woordgevecht tussen de Nederlandse coach en de Britse coach. Ik vroeg me af wat daar gebeurde en de Nederlandse coach zei dat ik de Britse kranten maar eens moest lezen. Daar stond alles gedetailleerd in", zei Meylemans in een interview met Sporza.

"Het is vreemd dat ze het ook nog eens in de krant zetten als ze zoiets doen. Er staat zelfs een foto bij waarop je ziet dat ze in of onder het pak een soort spoiler dragen. Dat zou niet reglementair zijn, waardoor we met de andere landen geprotesteerd hebben."

Klacht

Samen met een paar andere landen heeft Meylemans dus klacht ingediend tegen de pakken van het Britse team. De regels omtrent pakken in de skeleton zijn nochtans heel logisch. "Er mag niets. Die mogen niet gecoat zijn, het moet gewoon textiel zijn zonder spoilers."

Die spoilers zijn geen informatie over de volgende aflevering van Game of Thrones, maar in de skeleton dragen spoilers bij tot de aerodynamica. Een pak mét spoilers kan je zo enkele tienden van een seconde laten winnen op de baan en die zijn cruciaal in de skeleton, waar het vaak op minder dan een seconde aankomt.

"In dat artikel staat dat de pakken gecoat zijn en je ziet dat er iets onder het pak zit. Dat zijn twee heel serieuze inbreuken. Daarom hebben we geprotesteerd en een klacht ingediend. We zullen zien of de federatie sterk genoeg is om deze keer iets te doen."

Team Sky

Het Britse skeletonteam heeft voor de pakken beroep gedaan op hetzelfde instituut dat verantwoordelijk was voor de tijdritpakken van de Britse wielerploeg Team Sky.

Ook daar werd gebruikgemaakt van aerodynamische elementen om zo secondes te kunnen afsnoepen van de tijd.

"Ik zou hetzelfde doen"

Meylemans is niet bitter tegenover de atleten van het Britse team. "De Britse atleten treft geen schuld, ik praat ook met hen", laat Meylemans weten aan De Standaard.

"Ik heb ook een supergoed pak, maar als ze mij vertellen dat ik een pak krijg waarmee je tot een seconde sneller zou zijn, zou ik het ook uitproberen. In skeleton draait het ook om aerodynamica. En helaas ook om geld: wie meer geld heeft, kan meer experimenteren, meer ontwikkelen."

"Ik ga alles geven"

Maar Meylemans is niet van plan zich te laten doen door de tegenvallende trainingen. "In de weken waarin de trainingen het moeilijkste verliepen, zette ik meestal mijn beste wedstrijden neer. Dat was zo in de World Cup in Whistler, waar ik vijfde werd."

"Gisteren was het bewijs dat als ik een mindere dag heb, ik geen kans maak. Maar als de anderen fouten maken en ik niet, en daar ga ik van uit, dan speel ik weer mee. Ik ga alles geven." Ze ziet haar kansen nog steeds goed in. "Als ik geen foutjes maak, dan speel ik mee."

Lees meer

Dit al gelezen?