© iStock

Je gaat waarschijnlijk geen handdroger meer gebruiken na het zien van deze foto

13 februari 2018

Als je denkt dat je handen wassen voldoende is om je te beschermen tegen de griep, dan heb je het mis. Vooral als je nadien je handen droogt met een jetdroger. Volgens een onderzoek van een nieuwsgierige dame zitten er namelijk heel wat bacteriën in zo'n blazer. Maar Dyson heeft hierop gereageerd en zegt dat de resultaten twijfelachtig zijn. Wie moeten we nu geloven?

Op 30 januari heeft Nichole Ward een bericht gepost op Facebook dat de wereld een beetje deed schrikken. De vrouw heeft een experiment uitgevoerd om aan te tonen hoeveel bacteriën in een jetdroger zitten. Het resultaat is een beetje vies ...

Drie minuten later ...

Nichole bewees met haar experiment dat er heel wat ranzige bacteriën zitten in een handdroger. "Oké jongens ... klaar om weggeblazen te worden?!", schreef ze naast een afbeelding van een met bacteriën gevulde petrischaal.

De vrouw legt ook even uit wat ze juist heeft gedaan. "Ik stak de open plaat in een gesloten handdroger van een openbare badkamer voor een totaal van drie minuten. Ja, slechts drie", gaat ze verder.

Na drie minuten groeien er blijkbaar al zo'n enge klodders en vuile schimmels in de petrischaal. "Droog je handen NOOIT meer eens in die dingen", voegt Nichole nog aan haar bericht toe.

Zo ziet de petrischaal eruit na drie minuten:

Moeten we dat zomaar geloven?

Ondanks de populariteit van de foto, hebben enkele experten toch twijfel bij de resultaten. Daarnaast vertelt een woordvoerder van het bedrijf Dyson, die specialiseren in handdrogers, aan ABC Action News dat hij de resultaten niet begrijpt. "We zijn zeer verrast om deze resultaten te zien", zegt hij. De woordvoerder stelt zich ook vragen bij de gebruikte methodologie. "Van Dyson Airblade handdrogers is door universitaire studies bewezen dat ze hygiënisch zijn. Ze worden vertrouwd door ziekenhuizen, voedselproducenten en bedrijven over de hele wereld." Maar wie heeft nu gelijk?

Als we een eerdere studie moeten geloven, zouden jetdrogers toch schuldig zijn aan het verspreiden van bacteriën. Volgens de studie zou zo'n droger 190 keer meer virale deeltjes verspreiden dan gewone handdrogers of papieren handdoeken.

Hoe droog jij je handen?

Lees meer

Dit al gelezen?