© YouTube Stad Antwerpen

Werken aan Antwerpse Leien zullen langer duren dan verwacht

13 februari 2018

Wie de afgelopen maanden in Antwerpen moest zijn, weet het al: de knip in de Leien zorgt voor een ongeziene verkeersmalaise. En het zal nog even duren voor dat is opgelost. Begin juni vorig jaar werd de termijn nog naar voren geschoven, maar die planning blijkt nu niet meer haalbaar.

Gazet van Antwerpen meldt dat de werken aan de Leien in Antwerpen elf maanden langer zullen duren dan eerst was gezegd. Hier is de lokale middenstand niet mee opgezet. Dat de werken langer zullen duren komt omdat er ondergronds onverwachts problemen zijn opgetreden. Daar moeten een premetrostation, autotunnels en een fietsparking worden aangelegd. Maar ook bovengronds zal het straatbeeld er anders gaan uitzien.

De herinrichting van de Leien is een privaat-publieke samenwerking. De aannemer is dus financieel verantwoordelijk voor de vertragingen. Antwerps schepen van mobiliteit, Koen Kennis bevestigt dat er over de problemen wordt gepraat met de aannemer, maar er kan volgens hem maar gecommuniceerd worden als er duidelijkheid is over de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen.

Dat is niet naar de zin van de Antwerpse middenstand. Zij komen met het argument dat ze de problemen al langer hadden moeten zien aankomen en dat bij grote projecten vaak dezelfde problemen terugkomen. De handelaars klagen dat de werken hun omzetten ondermijnen, sommigen hebben hun omzetten al met 50 procent of 60 procent hebben zien dalen door de werken. De overheidscompensatie van 2.000 euro per jaar kan dat dus nooit vergoeden.

Lees meer

Dit al gelezen?