© EPA

Amerikaanse wapenverkoop stort in na verkiezing Trump: Remington moet faillissement aanvragen

13 februari 2018

De verkiezing van Donald Trump in november 2016 heeft bij wapengek Amerika de vrees weggenomen dat de overheid een strengere wapenwetgeving zal invoeren. De verkoop van wapens is dan ook ingestort. En dat heeft nu gevolgen: Remington Outdoor, een van de meest bekende Amerikaanse producenten van wapens, vraagt het faillissement aan. 

Het bedrijf heeft te lijden onder een scherpe daling van de verkopen sinds de verkiezing van Trump en hoopt via 'Chapter 11', de Amerikaanse variant van de Belgische 'bescherming tegen schuldeisers', alsnog te overleven.

Tijdens het presidentschap van Barack Obama was de verkoop van wapens kwartaal na kwartaal gestegen. Dat had vooral te maken met de vrees dat die strengere wapenwetten zou uitvaardigen, wat uiteindelijk nooit gebeurde.

Vele Amerikanen wensten op die dreigende wetgeving te anticiperen door een wapen te kopen vooraleer een nieuwe regelgeving zou worden ingevoerd. Bij de start van de twee mandaten van Barack Obama kon dan ook telkens een massale en onverwachte piek in de wapenverkoop worden opgemerkt.

Het befaamde 'Second Amendment'

Maar sinds Donald Trump in het Witte Huis zit, is die vrees weggevallen. Trump is een fervent verdediger van het Second Amendment, dat Amerikanen het recht geeft een wapen te bezitten. Het luidt als volgt:

‘Aangezien een goed geregelde militie nodig is voor de veiligheid van een vrije staat, zal geen inbreuk worden gemaakt op het recht van het volk om wapens te bezitten en te dragen.“

Remington bestaat ruim 200 jaar en is sinds 2007 eigendom van het investeringsbedrijf Cerberus Capital Management. De eigenaar van Cerberus is Stephen Feinberg, ironisch genoeg een fervent supporter van Trump.

Een jaar geleden had Remington Outdoor al aangekondigd in zijn fabriek in New York honderdtwintig banen te moeten schrappen. Het bedrijf verwees toen al naar de dalende omzetten, die een ingrijpen noodzakelijk hebben gemaakt.

'Super owners' hebben gemiddeld 17 wapens

De Amerikaanse wapenindustrie heeft de voorbije tien jaar een enorme expansie gekend. In 2016 werden in de VS 11 miljoen wapens geproduceerd, 7 miljoen meer dan in 2006, blijkt uit cijfers van het Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives.

In 2014 hadden 31% van de Amerikaanse gezinnen tenminste één wapen, terwijl dat dit in 1973 nog 47% was geweest. Maar dat betekent wel dat steeds meer wapens geconcentreerd zijn in steeds minder gezinnen, de zogenaamde ‘super owners’,

Uit een studie van de universiteiten van Harvard en Northeastern blijkt dat de helft van alle wapens in de VS in handen zijn van amper 3% van de volwassen bevolking. Die hebben elk gemiddeld 17 wapens in hun bezit.

Dit al gelezen?