Oogwormen springen voor 't eerst over via vliegen van dier op mens

13 februari 2018

Voor zover we weten is voor het eerst een mens besmet geraakt met een oogparasiet die overgebracht wordt door vliegen en normaal gesproken vooral bij vee voorkomt. Bij een vrouw in de Amerikaanse staat Oregon zijn veertien wormen uit het oog verwijderd.

Abby Beckly was in 2016 gaan paardrijden en vissen in Gold Beach, een natuurgebied waar ook veel vee is. Na een week irritatie aan haar oog haalde de 26-jarige vrouw zelf een kleine doorzichtige worm uit haar oog. In de twee weken daarna verwijderden dokters nog eens dertien wormpjes.

De vrouw was besmet geraakt met Thelazia gulosa, een type oogworm dat voorkomt bij vee in de Verenigde Staten en Canada, maar nog nooit bij mensen was gezien. De parasiet wordt verspreid door vliegen.

Nadat de dertien wormpjes uit het oog van de vrouw waren verwijderd, had ze verder geen klachten meer.

Eerdere gevallen van oogworminfecties zijn weliswaar bekend, voornamelijk in Europa en Aziƫ en in plattelandsgemeenschappen met dicht bij dieren en met een slechte levensstandaard, maar het zou de eerste keer zijn dat een geval beschreven is van een parasitaire infectie verspreid door vliegen.

Dit al gelezen?