© EPA

Netanyahu waarschuwt Iran voor oorlog

11 februari 2018

De Iraanse militaire aanwezigheid in Syrië opent de deur naar 'een nieuwe en onvoorspelbare periode' in de nu al zeven jaar durende burgeroorlog in dat land. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag gezegd op een kabinetsmeeting.  

Afgelopen zaterdag viel Israël enkele Syrische en Iraanse doelwitten aan op Syrisch grondgebied, de actie was een vergelding voor het neerschieten van het Israëlisch F-16 gevechtsvliegtuig bij de Israëlisch-Jordaanse grens tussen Israël en Jordanië eerder die dag. Het was sinds 1982 geleden dat een Israëlisch oorlogsvliegtuig door een vijand neergehaald werd.

"We zullen onze regels niet veranderen"

“We hebben de Iraanse en Syrische strijdkrachten zaterdag flinke verliezen toegebracht”, verklaarde de premier van Israël Benjamin Netanyahu zondag bij de start van de kabinetsmeeting.

“We hebben het iedereen duidelijk gemaakt dat onze regels niet zullen veranderen. We zullen iedereen aanvallen die probeert ons aan te vallen. Dat is altijd onze strategie geweest en het zal ook onze strategie blijven.”

Al zeggen de meeste analisten dat het incident niet zal escaleren, is er wel altijd de mogelijkheid dat het conflict met Syrië in een nieuwe fase terecht zal komen.

© EPA

Syrië blijft het kruitvat van de wereld

Tot nu toe probeerde Israël zich niet te moeien met de oorlog in Syrië, maar het land geeft wel toe dat ze tientallen luchtaanvallen uitgevoerd hebben op het Syrisch grondgebied.

Zo wilden ze vermijden dat Iran de terreurbeweging Hezbollah in Syrië wapens aanlevert, die een bedreiging zouden zijn voor de Joodse staat. Zowel de Hezbollah als Iran en Rusland steunen het regime van de Syrische dictator Bashar Al-Assad.

Een woordvoerder van het leger van Syrië verklaarde dat de Syrisch-Iraanse aanval afgelopen zaterdag de belangrijkste schending van Israëlische soevereiniteit in de recente geschiedenis.

Dit al gelezen?