© EPA

Zoveel minder kost het dit jaar om de Olympische Spelen te organiseren

11 februari 2018

De Olympische Winterspelen organiseren, 't is een hele eer, maar ook een zware last. Want de spelen kunnen een uithangbord worden voor je stad, maar ze kunnen ook je mindere kanten in de verf zetten. In Zuid-Korea gaan ze dit jaar pragmatischer om met de kosten dan vier jaar geleden in Sochi, of de Zomerspelen in Rio, maar hoe spelen ze dat nu juist klaar? 

Laten we even de hamvraag beantwoorden: hoeveel kost het tegenwoordig om een gigantisch evenement als de Olympische Winterspelen te laten doorgaan? Stadions, bobsleebanen, hotels en trainingsruimtes kosten Zuid-Korea dit jaar 10,5 miljard euro. Om je een idee te geven, dat is het bruno nationaal product van Botswana.

Sochi was duurder

Maar daarmee betaalt Zuid-Korea substantieel minder voor de eer dan Sochi. Zij telden 50 miljard euro om de spelen te mogen ontvangen, maar toch schijnt er zich iemand in Pyeonhchang te hebben misteld. De stad had namelijk een kostenplaatje van ongeveer de helft berekend. Anderzijds, zelfs de kosten van een passage van de Tour worden soms nogal misrekend, en de Olympische Winterspelen hebben een organisatie van een heel ander kaliber.

Een beetje perspectief misschien: in 2016 kostten de Olympische Zomerspelen in Rio De Janeiro zo'n 10,6 miljard euro om te organiseren. Veel goede publiciteit hield Rio er niet aan over, want de lokale criminaliteit haalde elke dag de kranten, maar de kost was er wél, net zoals de infrastructuur. Die blijft de komende jaren nog staan en wordt niet meer gebruikt.

Verkleinend stadion

Dat hebben ze in Zuid-Korea blijkbaar wel begrepen: er woont ook maar 40.000 man in Pyeonchang County en die hebben natuurlijk geen stadion nodig waar 35.000 man in kan zitten. Dus wordt dat na de spelen verbouwd naar een stadion voor 5.000 tot 10.000 toeschouwers en zo wordt de arena, die zo'n 50 miljoen euro kostte, toch nog hergebruikt.

Grappig detail: de rest van het gebouw zal gebruikt worden als museum voor de Winterspelen van 2018. Dan kan je dus in een klein stadion gaan kijken naar foto's van het stadion dat groter was, maar moest verkleind worden omdat er een museum in moest komen. Juist ja.

Lees meer

Dit al gelezen?