Killerkartel onthoofd: Z-43, de leider van het fameuze Los Zetas, gepakt

10 februari 2018

Het Los Zetas-kartel is een van de grootste en gewelddadigste drugskartels van Mexico (en de wereld). De bende is verantwoordelijk voor duizenden moorden en grootschalige drugs- en mensenhandel. In Mexico is nu de vermoedelijke leider van het drugskartel opgepakt: Jose Maria Guízar Valencia. 

Valencia heeft zowel de Mexicaanse als de Amerikaanse nationaliteit. Hij werd opgepakt in een uitgaanswijk in de hoofdstad Mexico-Stad. Volgens de Mexicaanse politie is hij een van de grootste verantwoordelijken van het drugsgeweld in het land.

Guízar Valencia leidde het kartel vermoedelijk sinds de arrestatie van zijn voorganger in 2015. De Amerikaanse anti-drugsautoriteiten, de DEA, hadden 5 miljoen dollar op zijn hoofd gezet. Volgens de Amerikanen is hij verantwoordelijk voor de import van duizenden kilo's cocaïne en crystal meth in de VS. Hij wordt waarschijnlijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten om daar te worden berecht.

Ook zou hij achter de dood van duizenden Guatemalteekse burgers zitten in de strijd van Los Zetas om de grensstreek van Mexico en Guatemala in handen te krijgen.

Niet eerste

Guízar Valencia stond bekend als Z-43 en stond naar verluidt helemaal bovenaan in de rangorde van het kartel. Hij is zonder geweld opgepakt. De opvolgingen binnen Los Zetas gaan snel de laatste jaren, omdat veel leiders worden gedood of gearresteerd.

In 2013 werd Miguel Ángel Treviño Morales aangehouden in Nuevo Laredo, aan de grens met de Verenigde Staten. Hij werd opgevolgd door Omar Trevino Morales, zijn broer. Die werd opgepakt in 2015.

Het Zetas-kartel is een van de grootste en gewelddadigste drugskartels van Mexico. De bende is verantwoordelijk voor duizenden moorden en grootschalige drugs- en mensenhandel.

Los Zetas: uniek

De Zetas zijn een groep soldaten uit elite-eenheden van het Mexicaanse Leger die gedeserteerd zijn en zich hebben aangesloten bij drugskartels. Veel van de Zetas zijn oorspronkelijk opgeleid in de Amerikaanse School of the Americas. De meesten zijn oorspronkelijk commando's in het Mexicaanse Leger, maar er zijn ook enkele Zetas afkomstig van de Mexicaanse marine en de kaibiles, de beruchte speciale eenheden uit Guatemala.

De Zetas waren voorheen de gewapende vleugel Golfkartel uit Matamoros die hen inzette tegen het Sinaloakartel van Joaquín "el Chapo" Guzmán. Sinds ongeveer februari 2010 hebben de Zetas zich losgemaakt van het Golfkartel en bestrijden ze in samenwerking met het Beltrán-Leyvakartel, het Juárezkartel en het Tijuanakartel hun oude bazen van het Golfkartel.

Ze hebben ook goede banden met de 'Ndrangheta uit Italië. Vanwege hun bijzonder goede training zijn de Zetas zeer moeilijk te bestrijden. Zij kunnen hun acties met militaire precisie uitvoeren. Zo hebben zij mortieraanvallen op gevangenissen uitgevoerd, om zo gevangenen gelieerd aan de kartels waarvoor zij werken te kunnen bestrijden. Zij houden zich vermoedelijk vooral op in het grensgebied met de Verenigde Staten en zijn zelfs al op Amerikaans grondgebied waargenomen.

Veranderd

De jongste jaren is er veel veranderd. De leden van de bende zijn gewelddadiger geworden en in plaats van alleen drugs, wordt nu in zowat alles gehandeld, zolang er maar geld aan verdiend kan worden. Ook is het kartel veel terrein verloren, vooral aan het Jalisco-kartel.

Mexico heeft al jaren moeite met het aanpakken van het drugsgeweld. In 2017 werden er meer dan 25.000 mensen vermoord in Mexico, een record. De kartels worden voor zeker driekwart van die doden verantwoordelijk gehouden.

De verschillende kartels in het land voeren bijna constant oorlog met elkaar over terrein en smokkelroutes.

Lees meer

Dit al gelezen?