© Noam Galai/Getty Images for TechCrunch

Dit is de top 20 van cryptomiljardairs

9 februari 2018

Het magazine Forbes heeft een lijst opgesteld met de 20 rijkste eigenaars van cryptomunten. Chris Larsen, de medestichter van Ripple, blijkt de rijkste van allemaal. Hij zou op een digitaal fortuin van 7,5 à 8 miljard dollar zitten. De lijst is gebaseerd op de hoeveelheid cryptomunten die deze reeks individuen op 19 januari van dit jaar en naar schatting in hun bezit hadden. 

Er bestaan vandaag zo'n 1.500 cryptomunten voor een totale waarde van om en bij 550 miljard dollar, een waarde die 31 keer hoger ligt dan begin 2017. Die waarde is uiteraard relatief, want de voorbije weken mocht zelfs van een ware crypto-crash worden gesproken.

Enkel mensen met een geschat bezit equivalent aan 350 miljoen dollar of meer kwamen in aanmerking. Uiteraard is de lijst onvolledig en voor betwisting vatbaar vanwege de geheimzinnige natuur van de cryptomunten zelf.

De lijst wordt dus aangevoerd door Chris Larsen, de medestichter van Ripple. Hij zou het equivalent van 7,7 miljard dollar aan cryptomunten in zijn bezit hebben. Hij wordt gevolgd door Joseph Lubin, de medestichter van Ethereum (5 miljard dollar), Changpeng Zhao, de stichter van Binance (2 miljard dollar) en de broers Cameron en Tyler Winklevoss (1,1 miljard dollar onder hun beide). De top vijf wordt afgesloten door Brian Armstrong, de CEO van het handelsplatform Coinbase (900 miljoen dollar).

De broers Winklevoss: van Facebook- naar bitcoinmiljonairs

Meest in het oog springen uiteraard de broers Winklevoss (foto). Zij werden wereldberoemd toen bleek dat zij en niet Mark Zuckerberg de oprichters van het sociale netwerk ConnectU waren, dat later Facebook zou gaan heten.

Jongere Facebookgebruikers weten het waarschijnlijk niet, maar ruim 9 jaar geleden - in 2009 - bood Zuckerberg de broers Winklevoss 65 miljoen dollar in cash en aandelen aan om een rechtszaak te schikken.

Zuckerberg is namelijk niet de uitvinder van Facebook, want het is een kopie van ConnectU, een sociaal netwerk voor studenten, dat in 2004 door de tweeling Tyler en Cameron Winklevoss was bedacht. Zuckerberg werkte voor de broers als programmeur en kopieerde hun idee. Uiteindelijk zouden beide broers in 2011 een schikking van 200 miljoen dollar aanvaarden. Het gros van dat geld zouden ze daarna in bitcoin investeren.

Opmerkelijk: De top 20 bestaat uit mensen die gemiddeld 42 jaar oud zijn. Dat is een pak jonger dan de gemiddelde leeftijd van de mensen die de Forbes 400-lijst van rijkste mensen ter wereld bevolken.

Dit al gelezen?