© epa

Zette de zelfmoord van acteur Robin Williams een zelfmoordgolf in gang in de VS?

9 februari 2018

Celebrities die zelfmoord plegen kan een besmettelijk karakter hebben. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de Columbia University naar aanleiding van de zelfmoord van Robin Williams. De acteur beroofde zichzelf nu al vier jaar geleden van het leven.

Na de dood van Robin Williams in augustus 2014 en het einde van datzelfde jaar was er in de Verenigde Staten een stijging in het aantal zelfmoorden van 10 procent in vergelijking met dezelfde periode het jaar voordien. Het is niet zeker dat de dood van Williams daadwerkelijk de aanleiding was voor de stijging in het zelfmoordcijfer. Maar het is wel bekend dat er een risico is voor copycats na zelfmoorden van beroemdheden.

Daar heeft de berichtgeving in de media veel mee te maken, zeggen experts. Zo worden er vaak te veel details over de gebeurtenis vrijgegeven. De World Health Organisation heeft richtlijnen gegeven aan de media om meer terughoudend te berichten. Maar blijkbaar leggen ze die regels naar zich neer.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Lees meer

Dit al gelezen?