© iStock

Wikipedia vaak gebruikt door wetenschappers maar nooit vermeld als bron

9 februari 2018

Weet je niet meteen meer wat een woord betekent of wie er nu ook al weer wereldkampioen werd in 1975, dan biedt Wikipedia vaak raad. Ook wetenschappers gebruiken steeds vaker de online encyclopedie. Maar ze ook daadwerkelijk als bron vermelden, blijkt voor wetenschappers toch nog steeds een beetje 'not done'. 


Er wordt al langer gezegd dat we ons niet louter op Wikipedia mogen baseren, omdat het door het publiek wordt samengesteld en dus fouten kan bevatten of onvolledig is. Uit een onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de University of Pittsburgh blijkt dat ook wetenschappers gebruik maken van de website. In een tekst van driehonderd woorden zit er gemiddeld één verwijzing naar Wikipedia.

Het onderzoek geeft ook aan de populaire website ook impact heeft op hoe wetenschappers zaken verwoorden in hun publicaties. Ook blijkt dat de impact van Wikipedia veel groter is in ontwikkelingslanden dan in meer geïndustrialiseerde wereld. Dat komt omdat de onderzoekers in armere landen minder makkelijk toegang krijgen tot meer traditionele bronnen en publieke bronnen zoals Wikipedia heel belangrijk zijn in het verspreiden van informatie naar mensen die geen deel uitmaken van de conversatie.

Lees meer

Dit al gelezen?