Het Jamaïcaanse bobsleeteam poseert met toestellen van Samsung. Zij zullen wel een olympische smartphone krijgen.

© Getty

Gaat Iran toestellen van Samsung binnenkort verbieden ... na een ruzie over 4 (!) smartphones?

9 februari 2018

Samsung heeft het aan de stok gekregen met de regering van Iran. De vier atleten van het land op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang hebben immers geen smartphone gekregen. Het Zuid-Koreaanse bedrijf had voor de Winterspelen een speciale editie laten maken, die alle atleten cadeau krijgen. Behalve wie uit Noord-Korea en Iran komt ...

De Olympische Spelen brengen om de twee jaar tijdens zomer of winter landen uit de wereld samen. Maar vaak komen er ook atleten uit landen die internationaal niet goed in de markt liggen. Noord-Korea schrijft geschiedenis door een delegatie naar Zuid-Korea te sturen, wat positief lijkt voor de banden tussen beide landen. Maar na verschillende tests met raketten lopen er sancties tegen de Noord-Koreanen. Die houden ook in dat Samsung de atleten eigenlijk geen smartphone mag schenken.

Ook tegen Iran lopen nog sancties, waardoor de vier Iraanse atleten eveneens geen toestel hebben gekregen. Samsung had een olympische versie van z'n Galaxy Note8 gemaakt. In een beperkte oplage voor de atleten en hun entourage. Een cadeautje van toch al gauw zo'n 800 euro. In Iran is er alvast een hele discussie over ontstaan. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken noemt de beslissing "onethisch" en "indruisend tegen de olympische gedachte".

Boycot

Het land eist nu verontschuldigingen van Samsung, zoniet zou de economische relatie in gevaar kunnen komen. Minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif stelde Samsung al voor een ultimatum. Hij dreigt ermee alle Samsung-producten te boycotten, te beginnen met zijn eigen smartphone. Andere ministers hebben hem meteen gesteund en dreigen ermee de kwestie voor te leggen aan het parlement.

Intussen is bevestigd dat de Iraanse atleten hun smartphone wel zullen krijgen, ook die uit Noord-Korea trouwens. Dat beslist het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De Noord-Koreanen mogen hun toestel echter niet mee naar huis nemen en enkel gebruiken tijdens hun verblijf in Zuid-Korea. Of dat voor de Iraniërs ook geldt, weten we niet. Samsung is niet de enige die bevreesd is voor internationale sancties, ook de organisatie van de Winterspelen moet voortdurend op z'n hoede zijn.

Noord-Korea

Het gaat heel ver, want Zuid-Korea moet er zelfs op toezien dat in de maaltijden van de Noord-Koreaanse atleten geen Amerikaanse ingrediënten gebruikt worden. Ook dat zou een overtreding van de door Amerika opgelegde sancties kunnen zijn. Veel bondgenoten van Zuid-Korea waarschuwen het land ook om niet te vallen voor het charmeoffensief van hun buurland. Officieel zijn het noorden en het zuiden nog altijd in oorlog met elkaar.

Vandaag schoven leden van de Noord-Koreaanse dynastie echter mee aan tafel voor het diner naar aanleiding van de openingsceremonie. Kim Jong-un is thuis gebleven, maar hij heeft zijn zus wel gestuurd. Hoewel het allemaal rozengeur en maneschijn lijkt, mag het duidelijk zijn dat iedereen op de toppen van zijn tenen loopt.

Lees meer

Dit al gelezen?