© Istock

Facebook is officieel een soort 'vind ik NIET leuk'-knop aan het testen, maar toch is 't niet hetzelfde

9 februari 2018

Al jaren wordt door gebruikers van Facebook om een 'vind ik niet leuk'-knop gevraagd, en nu lijkt de netwerksite toch te experimenteren met een knop die daar een beetje op lijkt. Officieel heet het 'downvoten', en je moet er voorlopig nog niet naar zoeken op je tijdlijn. De knop is bij een beperkt aantal gebruikers in de VS uitgerold. En als die hem wel leuk vinden, krijgen wij hem misschien ook.

Zes verschillende emoties waren enkele jaren geleden het alternatief voor een 'vind ik niet leuk'-knop. Dat idee ligt duidelijk erg gevoelig, want ook nu wil Facebook de optie zo niet noemen. 'Downvoten' zou ongeveer hetzelfde zijn als laten weten dat je een post niet gepast vindt. Van zodra je erop klikt, krijg je enkele redenen waarom je wil downvoten: je kan het bericht bijvoorbeeld beledigend vinden, of misschien eerder misleidend. Dat laatste lijkt ons handig in de strijd tegen fake news die ze bij Facebook ook moeten voeren.

Fake news

Misschien is dat ook de belangrijkste reden waarom Facebook er nu plots mee op de proppen komt. Op Reddit kennen gebruikers dat systeem al langer. Daar kan je commentaar 'downvoten', en zo de populariteit van een bericht beïnvloeden. Al in 2015 zou Facebooks CEO Mark Zuckerberg de nieuwe knop eens hebben vernoemd.

Kleinschalige test

Als je gewoon wil duidelijk maken dat je iets niet leuk vindt, zal je dus best blijven gebruik maken van de betreffende emoties die we intussen al zo'n twee jaar ter beschikking hebben. De echte 'vind ik niet leuk'-knop blijft voorlopig een mythe.

Momenteel kan zo'n vijf procent van de Facebook-gebruikers met een Android-systeem in de Verenigde Staten de nieuwe feature testen. Een woordvoerder van Facebook laat in de Amerikaanse media weten dat ze niet van plan zijn om de test naar een groter publiek uit te breiden.

Lees meer

Dit al gelezen?