© iStock

Het zal sneeuwen vandaag en dit is waar en wanneer je een wit tapijt mag verwachten

9 februari 2018

Van het verwachte sneeuwtapijt is voorlopig nog niet veel te merken, maar dat betekent niet dat er vandaag geen sneeuw zal vallen. De sneeuwzone is vertrokken in de kuststreek en zal van daaruit over de rest van het land trekken. Er kan tot 5 centimeter sneeuw vallen. 

Misschien stond je vanmorgen opgelucht op was je net teleurgesteld omdat er niets te zien is van de verwachte sneeuw. Maar de sneeuw is wel degelijk in aantocht. Dit is waar en wanneer je een wit tapijt mag verwachten.

Van West naar Oost

De eerste sneeuw is al gevallen in het westen van het land. Het was de kuststreek en West-Vlaanderen die als eerste te maken kregen met lichte sneeuwval. De sneeuwzone zal vandaag van West naar Oost over het land trekken. In de loop van de namiddag zal de sneeuw ook in het oosten uit de lucht vallen.

Aan de kuststreek kan er 1 tot 3 centimeter sneeuw vallen, in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en het centrum van het land kan er tot 5 centimeter vallen.

Meer sneeuw vanavond en vannacht

Nadien zal de sneeuw in het westen overgaan in buien, smeltende sneeuw en korrelhagel. In het oosten zal het blijven sneeuwen. De maxima schommelen tussen -2 en +2 graden in het zuiden van het land, tussen +1 en +3 in het centrum en aan de kust kan het tot +4 graden worden.

Later op de avond en vannacht zal het overwegend bewolkt blijven, met buien van smeltende sneeuw, korrelhagen of regen in het westen. In het oosten kan ook dan nog verder sneeuwen.

Opletten op de baan

Door de aangekondigde sneeuwval waarschuwt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) we gebruikers voor gladde wegen. Er werd preventief zo'n 300 ton zout gestrooid, maar toch raden het AWV en het Vlaams Verkeerscentrum aan om verplaatsingen uit te stellen.

Want heel Vlaanderen, uitgezonderd de provincie Limburg, krijgt van het KMI code oranje voor sneeuwval. Dit betekent dat er uitgebreide gladheid wordt verwacht. Daarbij wordt aangeraden om voldoende afstand te bewaren in het verkeer en verplaatsingen in de mate van het mogelijke uit te stellen.

Vanaf morgen krijgt het hele land opnieuw code groen.

Lees meer

Dit al gelezen?