© epa

3 dingen die je moet weten over 't grootste feestje op aarde: carnaval in Rio

9 februari 2018

Het is wellicht het grootste feest op aarde: het jaarlijkse carnaval in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Vandaag begint het daar weer. 

Rio an sich is zonder twijfel al het grootste feest om carnaval te vieren, ter wereld. Maar liefst anderhalf miljoen toeristen bezoek de festiviteiten elk jaar. Al betalen ze voor een hotelkamer wel zo'n drie keer de normale prijs. In de grote steden en de toeristische wijken zoals Ipanema, Flamengo en Copacabana wordt gerekend op een bezettingsgraad van 72%.

Een kamer boeken in deze omgeving zal je toch een aardige duit kosten. Voor een verblijf van onder de 200 dollar (160 euro) zal het goed zoeken worden. De luxeresorts hebben nog enkele kamers vrij, maar dan tel je tot 1.000 dollar per nacht neer.

Voor Argentijnen en Chilenen, de meest fervente bezoekers, is het iets gemakkelijker. Zij huren voornamelijk AirBnB's die gemiddeld 70 dollar per nacht kosten.

© iStock

1. Het feest van de favela's

Het carnaval van Rio de Janeiro wordt grotendeels georganiseerd door de inwoners van de favela’s, de armere wijken van Rio. Het feest duurt vijf dagen en eindigt op de dag voor Aswoensdag, wanneer de vasten beginnen. Rio telt meer dan 1.000 sloppenwijken, oftewel favela’s. Bijna 1 op elke 4 Carioca's - zoals de inwoners van de miljoenenstad worden genoemd - leeft in zo'n favela. Dat zijn woonwijken die ontstonden bij het einde van de 19e eeuw. Ze boden toen de meest betaalbare optie om een dak boven het hoofd te hebben. In die favela’s ontwikkelden voormalige Afrikaanse slaven de muziekstijl die nu bekend staat als de 'samba.'

© iStock

2. De Samba vormt de basis en het hart van het carnaval

Met de bloei van koffieteelt en de afschaffing van de slavernij aan het einde van de 19de eeuw begonnen mensen massaal te migreren. Talloze (ex-) slaven die veelal afkomstig waren ui Bahia, verhuisden naar Rio de Janeiro en brachten hun lokale dansen, muziek en gebruiken mee. (Bron)

© iStock

3. Het carnaval van Rio is het grootste ter wereld

Overal waar je kijkt in Rio zie je carnaval, het wordt overal in de stad gevierd. In 2004 trok een bekende "bloco" ofwel een straatfeest, zoveel mensen (400.000 bezoekers) dat ze in het Guinness Book of Records terechtkwamen.

© iStock

Lees meer

Dit al gelezen?