© iStock

Zien wascapsules er te 'lekker' uit? In New York moeten ze binnenkort veranderen

8 februari 2018

Het was even een trend: wascapsules eten. Vooral op YouTube zag je filmpjes verschijnen van jongeren die de flashykleurige capsules opaten, maar dat is uiteraard levensgevaarlijk. Om te voorkomen dat ook kleine kinderen de pods willen verorberen, wordt er in New York nu geopperd om die capsules er minder 'lekker' te laten uitzien. 

"We vragen dat in de toekomst alle wascapsules in een uniforme kleur zullen gemaakt worden", stellen New Yorkse politici Aravella Simotas en senator Brad Hoylman. "Ze moeten er echt niet als gummibeertjes uitzien." De twee hebben een nieuw wetsvoorstel klaar dat wascapsules een pak minder aantrekkelijk moet maken om op te eten. Zo willen ze ook dat ze harder worden, en dus moeilijker om kapot te bijten, en ook individueel verpakt worden in plastic met telkens een waarschuwingsboodschap erop.

"Verlangen naar populariteit"

Simotas en Hoylman contacteerden ook Procter & Gamble, de producent van een van de in de VS bekendste wascapsules Tide. Al kregen hun voorstellen daar niet echt gehoor. De multinational reageerde aan USA Today dat "er niets nieuw in het wetsvoorstel staat". "Kleur speelt geen grote rol in de blootstelling van de pods aan kinderen", laat Procter & Gamble weten in een statement. Ook het individueel verpakken van de capsules zou weinig uitmaken volgens P&C. Ze wijzen er op dat ze nu al niet-gekleurde wascapsules verkopen.

De multinational stelt al voldoende inspanningen te doen om hun producten zo veilig mogelijk te maken voor hun consumenten. "Maar zelfs de strengst mogelijke standaarden, protocols, labels en waarschuwingen kunnen niet voorkomen dat de pods door slechte inschattingen en het verlangen naar populariteit worden misbruikt."

Lees meer

Dit al gelezen?