© EPA

Duitsland heeft nieuwe regering met Merkel en Schulz

7 februari 2018

In Duitsland hebben de CDU/CSU van Angela Merkel en de sociaaldemocratische SPD eindelijk een akkoord bereikt over de verderzetting van hun Grote Coalitie. Zo bestond ook de vorige Duitse Bondsregering uitsluitend uit sociaal- en christendemocraten. De Duitse verkiezingen vonden in september plaats. Onze oosterburen hebben de langste naoorlogse onderhandelingen over een regeringscoalitie achter de rug.

De Duitsers hebben een akkoord bereikt over een nieuwe regeringscoalitie. Dat melden het Duitse tijdschrift Der Spiegel en de Duitse omroep ARD. Er wordt gesproken over een doorbraak in de onderhandelingen. Er zouden nog steeds meningsverschillen zijn over enkele minder cruciale punten, maar de CDU/CSU en de SPD zitten wel op dezelfde lijn op het vlak van onder andere de hervorming van het ziekenfonds en de beperking van het aantal flexwerkers. Volgens de Duitse media willen beide partijen morgen met een regeerakkoord naar buiten komen.

Het regeerakkoord zal ter beoordeling voorgelegd worden aan de 463.000 leden van de SPD. Wanneer en hoe dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. CDU/CSU houden zo'n ledenraadpleging niet. De beide fracties zullen hoe dan ook wel stemmen over het regeerakkoord.

Ministerposten verdeeld

Volgens het Duitse dagblad Bild zijn de belangrijkste ministerposten zelfs al verdeeld. De CDU/CSU zou het ministerie van Binnenlandse Zaken, Defensie en Economische Zaken krijgen, de sociaaldemocraten slepen Buitenlandse Zaken, Financiƫn en Sociale Zaken in de wacht. Nieuw: aan de benaming Binnenlandse Zaken zou het woord 'Heimat' toegevoegd worden. Wat dat concreet zal inhouden, is nog niet bekend.

De onderhandelaars hebben in het partijkantoor van de CDU een marathonzitting van maar liefst 24 uur achter de rug. Vandaag heeft Merkel ook nog een meeting gepland met Italiaans premier Paolo Gentiloni (Partito Democratico).

Moeizame coalitievorming

De coalitievorming verliep niet van een leien dakje. Bij de verkiezingen in september haalde de SPD het slechtste resultaat van na de oorlog. Partijleider Schulz kondigde toen aan dat de SPD in de oppositie zou gaan.

Het populistisch-rechtse Afd haalde 12,6 procent. Maar voor de andere partijen was het geen optie om met hen een regering te vormen vanwege enkele uiterst rechtse standpunten.

Na de mislukking van de het coalitieoverleg tussen CDU/CSU, Groenen en liberalen stemde Schulz toch in om opnieuw in de regering te stappen.

Lees meer

Dit al gelezen?