© iStock

Carnaval een officiële feestdag (en dus niet werken)? Nederland overweegt het

7 februari 2018

Het begon als een grap, maar ondertussen haalde de petitie #Carnavalvrij in Nederland, waarbij gepleit wordt om van carnaval een officiële feestdag te maken, maar liefst 170.000 handtekeningen binnen. Dat zijn er een pak meer dan de 40.000 die nodig zijn om een voorstel op de agenda te krijgen van de Tweede Kamer. Het zal daar dus ook echt besproken worden. Wordt werken op carnaval er iets uit het verleden?

Het was Sjefke Vaeren, het carnavalstypetje van Björn van der Doelen, die het als eerste opperde. Carnaval moet een officiële feestdag worden, vond hij. Op officiële feestdagen moeten we niet werken, en dus zal er ook meer gefeest kunnen worden. Biermerk Bavaria startte daarop de campagne #Carnavalvrij en die groeide meteen uit tot een groot succes.

Statement

In Nederland zijn 40.000 handtekeningen nodig om een voorstel ook echt op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Die 40.000 handtekeningen had Sjefke wel verwacht, maar dat het zo'n fenomeen zou worden en over de 170.000 handtekeningen zou gaan, kwam ook voor hem als een verrassing. "Het is behoorlijk uit de hand gelopen. Lachen hé?", vertelt Sjefke aan Omroep Brabant. "De grap is gewoon goed geslaagd. Het geeft wel aan hoeveel mensen echt met carnaval bezig zijn en een statement willen maken."

Sjefke trok samen met een hoop sympathisanten naar Den Haag om de handtekeningen in persoon te gaan overhandigen aan VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, zelf een bekend carnavalsliefhebber.

Debat

Of carnaval er binnenkort ook echt een officiële feestdag zal worden, is nog maar de vraag. Maar door het enorme succes van de petitie zal er alvast over gedebatteerd moeten worden in de Tweede Kamer.

Bij die overhandiging kon er één ding uiteraard niet ontbreken: bier

Lees meer

Dit al gelezen?