TW Classic smijt met kleppers naar ons hoofd: dEUS, The National, Kraftwerk en Editors

7 februari 2018

TW Classic heeft vandaag de eerste vier acts van het festival gelost: Editors, The National, Kraftwerk 3-D en dEUS. Afspraak op zaterdag 14 juli in het Festivalpark in Werchter.

Niemand minder dan Editors komt naar TW Classic. De groep heeft een speciale band met Werchter. Zo stonden Tom Smith en zijn kompanen sinds 2006 maar liefst zes keer op het festival. Hun bekendste nummers zijn Papillon, No sound but the wind, Formaldehyde, Bones, Sugar en All the kings.

Nu komt de groep voor het eerst naar de klassieke editie van het festival. Met een carrière van 15 jaar, miljoenen verkochte platen en tal van awards is dat dan ook dubbel en dik verdiend.

The National

Ook de Amerikaanse indierockers van The National doen TW Classic aan. Ze hebben de reputatie van live een bijzonder straffe act te zijn. Sinds hun derde plaat ‘Alligator' uit 2005, waar tracks als Abel, Secret Meeting en Lit Up op staan, is The National wereldwijd niet meer weg te denken uit de alternatieve rockscene.

Een andere topschijf is 'High violet' uit 2010, waarmee de groep commercieel succes verwierf. Ook hun meest recente brainchild 'Sleep Well Beast', dat vorig jaar uitkwam, werd door het grote publiek vol lof onthaald. Zo sleepte The National laatst een Grammy in de wacht voor ‘Best Alternative Album’. Het lied The System Only Dreams in Total Darkness is ook bij ons een grote hit.

Kraftwerk

Ook Kraftwerk, de Duitse pioniers van de elektronische muziek, zijn van de partij. Het is algemeen geweten: zonder Kraftwerk zou het huidige muzieklandschap er compleet anders uitgezien hebben. Zonder Kraftwerk geen Prodigy, geen Milk Inc., geen Chemical Brothers, geen Daft Punk en geen Deadmau5.

Maar wie denkt dat deze zeventigers uitgeblust zijn, heeft het dik mis. Zo wonnen Ralf Hütter en zijn rekruten in januari nog een Grammy voor ‘Best dance/electronic album’ voor hun plaat ‘3-D The Catalogue'. Ook op het podium staat Kraftwerk nog steeds garant voor een unieke ervaring. Zo komen de electropioniers naar TW Classic met hun heuse 3-D show. Iedere festivalganger krijgt een 3-D bril op z’n neus. De uiteindelijke bedoeling is een 'Gesamtkunstwerk', een samenkomen van muziek en performancekunst.

dEUS

We mogen ook dEUS verwelkomen, nog altijd één van de bekendste rockgroepen van ons land. Als Belgen mogen we echt fier zijn op de band. Zo tekenden ze in de jaren 90 als eerste Belgische rockgroep een contract bij een grote Britse platenfirma. De groep deed wat iedereen onmogelijk achtte: op grote buitenlandse festivals optreden. Aangezien de band van Tom Barman al zeven keer op Werchter stond, speelt dEUS op 14 juli een thuismatch met nieuwe gitarist Bruno De Groote. Hun grootste hits zijn Instant Street, Suds & Soda, Nothing Really Ends, Roses en The Architect.

Lees meer

Dit al gelezen?