© epa

Lift-off: SpaceX lanceert zwaarste raket ooit (mét een Tesla erin) en ze kunnen 'm hergebruiken!

7 februari 2018

Het is gebeurd: Falcon Heavy werd gisteren gelanceerd vanop de iconische basis Cape Canaveral in Florida. Het is de grootste raket ooit, maar extra bijzonder is dat Falcon Heavy ook herbruikbare boosters heeft, de stuwraketten die de raket de ruimte induwen. Twee daarvan keerden veilig terug naar de basis. Dat de derde booster crashte, kon de pret niet drukken en de lancering werd er niet minder spectaculair om.

Elon Musk, CEO en visionair achter SpaceX, mag weer een 'specialleke' op zijn conto schrijven. Tussen het maken van raketten die ons overal ter wereld kunnen brengen op minder dan een uur, het idee om je hersenen aan een machine te koppelen zodat je je gedachten kan downloaden en een Hyperloop (de trein die zo'n 1.100 kilometer per uur in ondergrondse tunnels zou rijden) ontwikkelen door, lanceerde hij ook en passant nog even de grootste raket ooit.

Nee, het was ook een groot moment voor Musk. De Falcon Heavy, zoals ie heet, werd om iets voor 22 uur onze tijd gelanceerd op Cape Canaveral in Florida. Zonder de minste fout, een perfect zichtbare, loepzuivere lancering. Miljoenen mensen volgden de lancering online, voor 190 dollar kon je ook met je kinderen gaan kijken op Cape Canaveral.

Herbruikbare boosters

Naast z'n titel van zwaarste raket ooit krijgt de Falcon Heavy ook de gouden plak voor herbruikbare raket. In 2011 begon SpaceX aan het ontwikkelen van een 'cleane' raket, waarbij de eerste verdieping en de boosters van het tuig achteraf gewoon netjes terug naar de basis terugkeren. Dat is al de 42ste en 43ste keer dat dat lukt.

Uiteindelijk gooi je de motor van je wagen ook niet weg, alleen is extra bagage in ruimtetermen nooit goed. Terug naar de grond dus, en dat deden ze ook. Twee boosters stonden acht minuten na de lancering al opnieuw op de grond.

Eén uur later moest Musk wel toegeven dat de centrale booster, die eigenlijk in de Atlantische Oceaan op een landingspad moest terechtkomen, iets verderop crashte. Het kon de pret niet drukken: Musk had eerder gezegd dat de lancering mis kon lopen. "Ofwel komen jullie een mooie lancering bekijken, of het spectaculairste vuurwerk ooit." De SpaceX-CEO zei achteraf ook dat de terugkeer van de twee boosters "het spectaculairste was dat hij ooit zag".

Bestemming: Mars

Een beetje humor kon er ook tijdens de ontwikkeling van SpaceX wel af. Want de reden voor deze gigantische launch is natuurlijk niet puur een punt bewijzen: SpaceX wil bewijzen dat ze zware ladingen de ruimte in kunnen sturen. Bij wijze van demonstratiematch zetten ze in het 'bagageruim' van de Heavy Falcon een knalrode Tesla Roadster van een slordige 100.000 dollar, zoals je op de videopresentatie hieronder kan zien. In de Roadster zit ook een dummy, die Starman gedoopt werd.

Waar dient de Falcon Heavy nog voor? Om ook Mars te kunnen verkennen. "De volgende grens", die Musk in 2024 wil veroveren.

Zo'n drie miljoen mensen zagen dit live gebeuren en geef toe, 't is spectaculair!

Lees meer

Dit al gelezen?