© iStock

In de toekomst zullen oorlogen in steden plaatsvinden

6 februari 2018

De Israëli’s hebben in de Negev-woestijn de stad Baladia gebouwd. De vestiging wordt door de Israeli Defence Force (IDF) gebruikt om soldaten op te leiden voor een eventuele stadsoorlog. Ook legers van andere landen en de vredestroepen van de Verenigde Naties, worden er Baladia getraind.

De spookstad is onderdeel van de Israëlische militaire basis Tze’elim en moet de Israëlische soldaten leren op welke manier een inval in de stad Gaza, uitvalsbasis van de Palestijnse militante beweging Hamas, moet worden aangepakt. De vaststelling maakt vooral duidelijk dat ook het westen beseft dat de oorlogen van de toekomst vooral in stedelijke omgevingen zullen worden bevochten.

Gaza is een stad met ongeveer 450.000 inwoners. In Afrika en Azië groeien echter snel supersteden met populaties van meer dan tien miljoen inwoners. “Een corrupt bestuur, een massale werkloosheid en hoge criminaliteit maakt deze gebieden een vruchtbaar terrein voor gewelddadig extremisme,” aldus het magazine The Economist.

Kamer tot kamer

“Ook voor terroristen en opstandelingen kan het baten opleveren om de strijd naar de stad te trekken. Traditionele legers verliezen in die omgeving immers een aantal voordelen. Strijders kunnen zich onder meer tussen de stadsbevolking verschuilen en kunnen de bewoners zelfs als schild gebruiken.”

Onder meer luchtaanvallen en bombardementen van vijandelijke stellingen worden in de stadsomgeving heel wat minder vanzelfsprekend. Voorbeelden zijn onder meer de gevechten in Sadr City, een voorstad van Bagdad, tien jaar geleden. Ook Israël heeft in Gaza de moeilijkheden van een stadsoorlog ervaren. Vorig jaar was er bovendien de strijd voor de herovering van Mosul op de terreurbeweging IS.

“Vaak moet die oorlog van huis tot huis en zelfs van kamer tot kamer worden gevochten,” aldus de Amerikaanse generaal Mark Milley. “Dat kost veel tijd en levens.” Milley is dan ook van mening dat soldaten meer getraind moeten worden in de stadsoorlog.

Om die stadsoorlog efficiënt aan te pakken, moeten er volgens Milley onder meer kleinere, maar sterk bewapende tanks worden gebruikt. Tevens streeft hij naar de inzet van helikopters met kleinere rotors, zodat ze gemakkelijk tussen gebouwen kunnen manoeuvreren.

Bovendien moet volgens de generaal bij de aanval op een stad worden gewerkt met kleinere eenheden, die bovendien over een grotere autonomie en beslissingsbevoegdheid moeten kunnen beschikken.

Innovatie

Hoewel ook terroristen en opstandelingen over technologische wapens kunnen beschikken, hebben de traditionele legers volgens Milley op het gebied van innovatie toch een belangrijke voorsprong.

Hij verwijst onder meer naar drones die voor verkenningsoperaties kunnen worden ingezet. Dat moet onder meer vijanden van de lokale burgers kunnen onderscheiden. Aanvallen kunnen met zelfrijdende en onbemande tanks worden uitgevoerd.

Tevens wordt gewezen op de inzet van artificiële intelligentie voor de analyse van de stroom informatie die wordt ontvangen en verzameld.

“Deze analyses zullen onder meer de stemming, de moraal en de angsten van vijanden en lokale burgers kunnen onderzoeken,” zegt Ben Barry, onderzoeker bij het International Institute for Strategic Studies. “Die informatie is minstens even belangrijk als de militaire aspecten van de operaties.”

Het is volgens generaal Milley echter een illusie te verwachten dat toekomstige oorlogen zonder bloedvergieten of het verlies aan levens zouden kunnen worden uitgevochten.

Lees meer

Dit al gelezen?