René van der Gijp

© YouTube Voetbal Inside

Nederlandse voetbalanalisten hebben geen excuses voor Bo Van Spilbeeck en dagen verder uit: "Rot lekker op!"

6 februari 2018

De Nederlandse voetbalanalisten die recent een nogal aangebrand 'mopje' hadden gemaakt over Bo Van Spilbeeck, de VTM-journaliste die onlangs aankondigde transgender te zijn, bevinden zich momenteel in het oog van een storm. Maar dat kan hen blijkbaar weinig deren. "Ik heb nog drie maanden contract", zei René van der Gijp. "Dan zeggen we gewoon 'we kappen er lekker mee'. Wat moet ik met dat gezeik aan m'n kop een heel weekend? Rot lekker op."

In het voetbalpraatprogramma Voetbal Inside dreven de René van der Gijp, Johan Derksen en presentator Wilfred Genee de spot met Bo Van Spilbeeck. Net voor een reclameonderbreking zei van der Gijp dat hij een belangrijke aankondiging had. "Ik wil verder als Renate", klonk het bij de voetbalanalist, die na de reclame plots met een blonde pruik en in vrouwenkleren aan tafel zat. "Het is een beetje vreemd", zei collega Johan Derksen. "Maar iedere gek heeft z'n gebrek."

Contractverlenging

De drie kregen meteen een stortvloed aan kritiek over zich. Het was dan ook niet de eerste keer dat er in het programma aangebrande opmerkingen werden gemaakt. De sponsors distantieerden zich meteen van het programma. "We vonden het optreden van van der Gijp ronduit smakeloos en nemen met klem afstand van alle kwetsende grappen", stelde de woordvoerder van Toto.

Ondanks die duidelijke reprimande is het trio momenteel wel in besprekingen verwikkeld over een contractverlenging. Echt afscheid nemen van de drie hoeft voor zender RTL dus ook duidelijk niet.

"Rot lekker op!"

Maar in een nieuwe uitzending van het programma tonen ze allerminst berouw. Excuses komen niet Erger nog, ze dagen zelfs nog wat verder uit. "Had je het misschien niet moeten doen?", vraagt presentator Wilfred Genee aan van der Gijp. "We zijn helemaal doorgeslagen in dit land. We zijn helemaal de weg kwijt."

"Ik heb niets tegen homo's, en ik heb inderdaad niets tegen transgenders", zegt van der Gijp. "Het zou mij een zorg zijn. Maar ik denk dat heel veel kijkers dat dondersgoed weten. Die zijn niet volslagen idioot." De analist verdedigt zich door te stellen dat de kijkers maar al te goed zouden weten dat hij een grapje maakte. Dat vele belangenverenigingen op hun achterste poten stonden na zijn uitspraken maakt hem dan weer niets uit. "Dan begrijpen die belangenverenigingen mij niet", stelt hij. "Dan begrijpen ze het helemaal niet."

"Ik heb nog drie maanden contract hé", gaat hij verder. "Ik weet dat wij hier met z'n allen er geen punt van maken om te stoppen. Alle drie hebben we zoiets 'we kapper er gewoon lekker mee'. Wat moet ik met dat gezeik aan m'n kop een heel weekend? Rot lekker op!" Mocht de zender ingrijpen, zou hij er dus helemaal niet mee inzitten op te stappen. "Dan doen we het nog drie maanden en dan kappen we er lekker mee", is hij duidelijk. "En dan zet ik de laatste uitzending die pruik nog lekker op. Wat kan mij het schelen."

"Selectieve verontwaardiging"

Ook voor collega-analist Johan Derksen is er geen vuiltje aan de lucht. "Wij vertolken de mening en de stem van het volk in de kantine, de gewone voetbalman", stelt hij doodleuk. Hij heeft het over "selectieve verontwaardiging" en vindt het maar een "storm in een glas water". Ook hij denkt er niet over na te veranderen. "Zolang als ik hier zit, trek ik me er niks van aan. Niks van zenderbaasjes. Zolang ik hier zit, zeg ik wat ik wil."

"Als die man uit België gelukkig is in een mantelpakje, dan heeft hij toch mijn zegen", stelt Derksen. "Wat kan mij dat nou schelen. Maar ik heb de vrijheid om daar een grapje over te maken."

Lees meer

Dit al gelezen?