© iStock

Stof uit bakolie McDonald’s kan misschien kaalheid genezen

6 februari 2018

De chemische stof polydimethylsiloxaan, waarin frietjes van McDonald’s gebakken worden, zou onrechtstreeks kaalheid kunnen genezen. Een test op muizen draaide al positief uit.

De chemische stof polydimethylsiloxaan, die ook in de olie zit waarin McDonald’s-frietjes gekookt worden, zou weleens veel kalende mannen zielsgelukkig kunnen maken. Zo zou de stof mits enige manipulatie op grote schaal haarfossielen kunnen produceren, die uiteindelijk haargroei veroorzaken. Er werden al succesvolle transplantaties op muizen uitgevoerd. Zo luidt het persbericht.

5.000 haarkiemen

Volgens de wetenschappers tonen de eerste testen aan dat deze techniek wel degelijk toegepast kan worden op mensen met haaruitval. De paper van het onderzoek werd uitgebracht in het wetenschappelijk tijdschrift Biomaterials. De wetenschappers konden tot 5.000 haarkiemen tegelijk genereren. Ze beschrijven dat zelf als “één van de meest uitdagende obstakels voor een regeneratief haargeneesmiddel”. En dat obstakel is nu dus overkomen.

Hoe gingen de onderzoekers tewerk? De muizen kregen de haarfossielen in hun ruggen en koppen ingepland. Daarna begonnen op die plekken nieuwe haren te groeien. Junji Fukuda, één van de professoren, stelt dat polydimethylsiloxaan cruciaal was voor de haargroei: “We hebben zuurstof-doorlaatbaar polydimethylsiloxaan aan de bodem van de haarvaten aangebracht en dat werkte erg goed.”

Frietjes zullen niet baten

Helaas: polydimethylsiloxaan was erg nuttig bij dit experiment, maar de stof zorgt op zichzelf niet voor haargroei. Je moet effectief een kuur ondergaan. Meer frietjes eten bij McDonald’s zal er dus niet voor zorgen dat je als kalende man plots een volle bos haar krijgt.

Toch hopen Fukuda en zijn team dat deze techniek in de toekomst gebruikt kan worden om mensen met haaruitval te helpen. “Deze simpele methode is stevig onderbouwd en veelbelovend. We hopen dat deze techniek haartherapieën zal verbeteren.”

Fukuda doelt in de eerste plaats op haaruitval in de categorie alopecia androgenetica, de klassieke mannelijke kaalheid die weinig of niets met onderliggende ziektes te maken heeft.

Lees meer

Dit al gelezen?