© iStock

Deze vijf chrome-extensies gaan jouw leven beter maken (en je computer sneller)

5 februari 2018

Twee derde van de internetgebruikers surft op het web met Google Chrome. Maar als jij ook zo iemand bent die graag vierhonderd tabs open heeft, en dan niet begrijpt waarom die computer zo traag gaat, hebben wij vijf tips die je leven gaan verbeteren. Of tenminste, je computer zal versnellen én je krijgt er een glimlach gratis bij. Deal? Deal. 

1. OneTab

© OneTab

Herkenbaar: je opent Google Chrome en jij hebt ingesteld dat je browser moet onthouden waar je ook alweer zat voor je afsluit. Of je die 400 nog eens wil opendoen? Eh, ja, natuurlijk wil je die artikels later nog eens lezen, en die Wikipediapagina's die maar open bleven gaan na twee uur procrastineren op het werk. Da's toch logisch. Of je weet niet wat er in die tabs staat, no judging. In elk geval: ze allemaal openhouden vraagt erg veel RAM-geheugen en dat heeft een weerslag op je snelheid.

Oplossing: OneTab. Deze extensie zorgt ervoor dat je met één klik al je open tabbladen verzameld in één lijst met linkjes die je later opnieuw kan bezoeken. Je browser versnelt, je kan twintig nieuwe tabs opendoen en je schuldgevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon. Jij kan ook zeker, zonder twijfel, onmiddellijk, één dezer dagen, zeker voor het einde van deze maand die artikels terugvinden. Of harteloos deleten.

2. AnimatedTab

© AnimatedTab

Het moet niet allemaal handig zijn: AnimatedTab is binnenkort your favorite waste of time. De extensie opent bij elke tab een nieuwe gif. We herhalen: bij elke tab. Dus als je die vierhonderd tabs van hierboven open hebt staan, heb je vierhonderd nieuwe gifs ontdekt. Je kan ze ook meteen captionen en delen via sociale media, omdat ze bij AnimatedTab weten waar wij naar op zoek zijn in een extensie.

Voor je 't je afvraagt: ja, je kan AnimatedTab uitzetten op het werk. Aangezien de extensie z'n gifs vooral van Reddit haalt, raden we dat ook aan. Je weet nooit wanneer je gifje gewoon grappig is, en wanneer het gewoon pornografisch wordt. Best ook afzetten als je met je kleuterneefjes naar de Studio 100-website surft.

3. PixelBlock

© PixelBlock

Je weet op een bepaald niveau wel dat de mensen die jou nieuwsbrieven sturen die je toch niet leest, dat waarschijnlijk bijhouden. Maar hoe irritant het telefoontje van je mama ook is, om te zeggen dat ze je gemaild heeft en "heb je het al gezien?", wij zijn niet helemaal klaar om 24/7 gecontroleerd te worden door collega's, bazen en goede vrienden met slechte bijbedoelingen.

Daarvoor kan je PixelBlock gebruiken. Deze extensie spot en blokkeert pogingen van andere extensies en apps die bekijken of je je email al geopend hebt. Nieuwsbrieven oké, collega's nee. We beantwoorden de email wanneer we een antwoord verzonnen hebben. Bedankt, Pixelblock.

4. HabitLab

© HabitLab

We zéggen niet dat jij veel tijd doorbrengt op Facebook, Instagram of Twitter bijvoorbeeld, maar misschien, héél misschien is dat wel zo. Als jij ook van je probleem af wil, dan probeer je misschien graag HabitLab. HabitLab combineert jouw liefde voor timers, sociale media en zelfkastijding in één prachtige banner die boven je websites bijhoudt hoe lang je al exact iets nutteloos aan het doen bent.

Uiteraard wordt je beloond als je meer moeite doet: je krijgt proficiat-gifjes voor elke dag dat je 't goed doet, als je bijvoorbeeld even Facebook opent, maar onmiddellijk weer dichtklikt. Hij houdt ook bij hoeveel tijd je nu gewonnen hebt. Er zijn ook allerlei leuke gadgets zoals de 1 Minute Assasssin, die je pagina sluit na een minuut, een soort digitale por die je pagina trager laadt dan normaal en een dikke, vette timerbanner. Als het hiermee niet lukt, gaat het nooit lukken.

5. Passwordmanager

© 1Password

Maakt het echt uit welke passwoordmanager je hebt? Moet je er zelfs één hebben? Nee, maar het feit dat je werkmail, je persoonlijke mail, je Facebookaccount, je Twitteraccount, je cloud-opslag, Netflix en Spotify allemaal hetzelfde paswoord hebben, toont dat je er één nodig hebt. Tuurlijk, er zijn (kleine) veiligheidsproblemen met paswoordmanagers, maar hé, al je accounts hebben nu hetzelfde paswoord, veel slechter wordt het niet als het op veiligheid aankomt.

Dus, kies er ééntje: 1Password bijvoorbeeld. Die werkt als het digitale equivalent van het Worddocument waarin je je verschillende paswoorden zou bewaren, als je er meer dan ééntje had. 1Password doet dat voor jou, zorgt dat je er makkelijk aankan (vandaar de extensie, moet je niet steeds buiten je browser om het op te zoeken) en bij 1Password kan je ook met je vingerafdruk de extensie openen. Superhandig en vooral superveilig. Tip: stel het paswoord voor je paswoordmanager (het énige dat je moet onthouden) niet in op 'password'.

Lees meer

Dit al gelezen?